• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Sušená rajčata v oleji
Napište svůj komentář k receptu

Sušená rajčata v oleji

autor: J.Tereza
0.0
moje hodnoceni
3.2
hodnotilo: 12
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sušená rajčata v oleji
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • sušená rajčata
    • česnek
    • kopr (Nebo petrželová nať, bazalka)
    • olej

Postup přípravy receptu

1
Rajčata nakrájíme na 1,5 cm hrubé plátky a usušíme v sušičce nebo v troubě. Potom je poskládáme do malých lahviček tak, že dáme 2 cm vrstvu rajčat, na ně propasírujeme 3-4 stroužky česneku a přidáme lžičku kopru. Mohou to být i jiné bylinky, ale nemícháme, vždy dáme do 1 lahvičky jen 1 druh. Vrstvy střídáme, až je lahvička plná. Zalijeme olejem a dobře uzavřeme. Není třeba sterilizovat, uložíme je na chladné místo. Necháme alespoň 2 týdny odstát, potom je můžeme konzumovat.
2
Takto vydrží celou zimu, ale když máme nasušená rajčata, můžeme si je takhle připravit kdykoliv. Olej z rajčat používáme na dochucení pokrmů při vaření. Je výborný hlavně na saláty.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Italská nakládaná sušená rajčata

Italská nakládaná sušená rajčata

Sušená rajčata

Sušená rajčata

Karamelizovaná rajčata v olivovém oleji

Karamelizovaná rajčata v olivovém…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jiří Kostival | 26. 1. 2010 22:31

    Jíst s oliváčem se samozřejmě dají, ale za studena lisovaný má svoji specifickou chuť a tou prostě rajčata ovlivní. Jde o tu chuť, nikoli vadu. Chuť rajčat se prostě "tluče" s chutí oleje. Slunečnicový je v tomto směru neutrální a proto ho zřejmě Italové používají neboť jen tak opravdu vynikne lahodné aroma rajčat. Vždyť i slunečnicový, řepkový a jiné se už také dají sehnat lisované za studena. S tím plechem bych to možná zkusil, ale jak říkám, jsem líný a jíme to po kilech. Kilo sušených bez práce přijde na 300 Kč.

  • Tereza J. | 26. 1. 2010 17:51

    Ešte k tej chuti, používam aj olivový olej a ešte nikdy mi to nezhorklo.

  • Tereza J. | 26. 1. 2010 17:37

    Pán Kostival, narezať paradajky trvá pár minút, ukladám hneď na plech a dávam na slnko na balkón. Jedine v sychravom alebo v chladnom suším v rúre. V oboch prípadoch ale nemusím pri tom stáť, takže žiadna piplačka neexistuje. Nikdy mi nič nesplesnivelo, pokiaľ dobre vysuším, nemôže nič splesnivieť. A tvrdé rozhodne nie sú.

  • Jiří Kostival | 26. 1. 2010 13:29

    To Ladislava St * Já proti tomu nic nemám, ale nedovedu si představit piplačku se sušením. Jsem líný a proto si sušená rajčata raději koupím, jenomže ta se suší bůhví jak a bůhví kde v Itálii, Řecku, Turecku, takže projdou mnoha rukama a různými prostředími. Případné "choroboplodné či kvasoplodné" zárodky se pak při vaření zlikvidují. Jsou výborná a "masitá," ale než jsem přišel jak na to, tak jsem zkoušel studený i horký olejový nálev bez spaření a konzistence byla vždy nepříjemně tuhá. (Dávám je sice také do jídla, ale především konzumiji jen tak.) Ostatně, jak už jsem napsal, ten italský "průmyslový" návod povaření obsahuje a pak dokonce sterilizaci. Tu nedělám, zavařuji tak, že na hladinu oleje dám lžičku 70 % pálenky, zapálím a hned zavíčkuji. Než oheň zhasne, zlikviduje se všechen "kyslík."

  • ladislava staffenová | 26. 1. 2010 10:07

    Jiří Kostival - dělám tato rajčata už tak 15 let, před sušičkou jsem je sušila v troubě. Bylinky také přidávám a prakticky postupuju stejně jako autorka receptu, musím říci, že nikdy nebyla na skus tvrdá nebo ani neskvasila.Pokud se jim něco stalo, , což se mi poverdlo hlavně zezačátku mých vařících pokusů, vždy to bylo NEDOKONALÝM UZAVŘENÍM VÍČKA!!!!!I když ten vámi navrhovaný postup zkusím létě vyzkoušet, proč ne, nezavrhuji ho, bude to zas jiná chuť.Hezký den

  • Jiří Kostival | 25. 1. 2010 19:21

    Obávám se, že tenhle recept je velmi problematický, protože vyžaduje specielní technologii a úzkostlivou čistotu. Sušená rajčata se dají sehnat celkem běžně, ale takto připravovaná zkvasí s jistotou pokaždé a neukouše je stejně ani zdravý chrup. Jsou konntaminovaná při manipulaci a zůstanou tvrdá. Někdo se tady ptal jak udělat "italská," tak podotýkám, že v Itálii k některým balením připojují i návod. Není to složité. V každém případě je napřed musíte povařit v roztoku octa a koření, přidává se i cukr. Nechají se okapat a pak se zalijí olejem. Nejlepší je slunečnicový. Olivový extra virgin etc. jim dodá nahořklou chuť. Takže pokud nechcete slunečnicový, tak raději zvolte oliváč "rafinovaný" (pomace).

  • Tereza J. | 28. 7. 2008 18:40

    Aha, Mirka máte pravdu : Ja som si nevšimla komentáre :((( Teraz, keď to čítam, tak ten problém bol spôsobený určite cukrom, kde je cukor, začne sa kvasenie. Ďakujem za upozornenie Mirka.

  • Mirka P. | 28. 7. 2008 15:53

    Terezko, Marta nejspíš reaguje na příspěvek Ilony Bláhové, která píše, že přidala dle receptu trochu cukru.

  • Tereza J. | 28. 7. 2008 11:07

    Pani Marta, až teraz som si všimla vašu otázku. Prepáčte, ale kde tam vidíte cukor ?

  • NMarta | 5. 10. 2007 19:01

    Opravdu jste přidala i cukr nebo je to překlep?Možná pak ten cukr by mohl být problém.

  • Tereza J. | 4. 10. 2007 19:40

    Pani Ilonka, nidy nezavarujem a nikdy sa mi nekazili. Boli paradajky bezchybné ? ono niekedy aj maličký kaz spôsobí neplechu. Nechytla sa vám náhodou troška pleseň na paradajky pri sušení ? Paradajky musia bať úplne suché, ako huby. Skutočne ma nič iné nenapadá, prečo sa vám to stalo.

  • Ilona Bláhová | 4. 10. 2007 10:51

    Letos jsem poprvé připravovala sušená rajčata, ale mám problém, začala se mi kazit a kvasit, kde je chyba ?Rajčata jsem usušila v sušičce, byla suchá asi tak že se ještě dala žvýkat, okraje už spíše křupavé. Vrstvila jsem do skleniček, prokládala česnekem a zakapávala olivovým olejem, kam jsem dle receptu přidala trochu cukru, sůl, sušené bylinky. Upěchovala jsem, propíchala špejlí a dolila ještě olejem. Víčko jsem jen našroubovala a dál už nic. Chuťově vynikající, ale asi po třech týdnech se mi začala rajčata postupně kazit, dole ve skleničce bělavá tekutina, olej pění a teče ze skleniček. Měla jsem to nějak zavařit ? Prosím o radu. Na zahradě mám ještě hodně rajčat, tak bych to ráda vyřešila. Moc děkuji. Ilona

  • Vlasta Nestávalová | 21. 8. 2007 08:14

    Rajčata na sušení je lépe rozkrájet na čtvrtiny a lžičkou vybrat semínka. Nejlepší je odrůda soudečkových masitých rajčat.Před sušením je dobré potřít je olivovým olejem a malinko osolit. Nesušit úplně do křupava jako např. houby. Poté vrstvit do skleniček např. s bazalkou, česnekem, olivami, apod. Každou vrstvu zalít nejlépe panenským olivovým olejem.

  • alena | 29. 7. 2007 14:26

    Takto jsem rajčata sušila vloni, ale byl problém. Rajčata byla i po proležení v oleji naprosto nepoužitelná, úplně tvrdá, nešla ukousnout. Kde je chyba nevím, ale někdo taky usušená rajčata máčí do vody,ony nabobtnají a pak je teprve vkládá do oleje.

  • Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 06:55

    Ivanka, až teraz som si všimla vašu otázku, ospravedlňujem sa. Nemám, zaváram sušené paradajky len takto.

  • Tereza Jarčušková | 2. 6. 2006 06:46

    Prosím kuchařku on-line preradiť tento k recept k zaváraniam. Ďakujem.

  • Ivana Přikrylová | 30. 5. 2006 17:27

    Zajímavé. Nemáte náhodou recept na italská sušená rajčata v oleji se sladkokyselou příchutí?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nakládaná a sušená rajčata Zelenina
Pokrmy Ze zeleniny Svačina Chlazení Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Kopr Olej Sušená rajčata
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Marinovaná vepřová kýta

Marinovaná vepřová kýta

Rýžový pilaf

Rýžový pilaf

Smaženice z ředkviček

Smaženice z ředkviček

Perníková chaloupka

Perníková chaloupka

Gyros s tzatziky

Gyros s tzatziky

Játrové špízy (kořeněná játra) - smažená nebo na gril

Játrové špízy (kořeněná játra) -…

Smetanové tvarůžky (syrečky)

Smetanové tvarůžky (syrečky)

Kuřecí kari s mangem a rýží

Kuřecí kari s mangem a rýží

Naložená kuřecí křídla

Naložená kuřecí křídla

Doporučujeme

30 minut
Těstovinový salát Caprese

Těstovinový salát Caprese

20 minut
Pizza Margherita

Pizza Margherita

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

30 minut
Jihočeská kulajda podle časopisu F.O.O.D.

Jihočeská kulajda podle časopisu F.O…

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

20 minut
Jahodový cheesecake do skleničky

Jahodový cheesecake do skleničky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

40 minut
Sněhová roláda

Sněhová roláda

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

Poslední sledované recepty

1530
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
66
Dýňová tortila
Dýňová tortila
41
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
36
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
35
TZATZIKI - originální řecký recept
TZATZIKI - originální…

Zajímavé články

Sladké léto podle Pepy Maršálka: Vyzkoušejte jeho recept na bublaninu nebo tvarohové vafle
Sladké léto podle Pepy Maršálka: Vyzkoušejte jeho…
Jak zpracovat celé kuře? Využijte ho na polévku, hlavní jídlo i salát
Jak zpracovat celé kuře? Využijte ho na polévku,…
6 turbo potravin, které vám pomůžou rychle zhubnout do plavek
6 turbo potravin, které vám pomůžou rychle…
Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům
Od pondělí do pátku: Večeře bez masa, které budou…
Superpotravina týdne: Třešně. 5 dobrých důvodů, proč si je dát právě teď, plus skvělé recepty
Superpotravina týdne: Třešně. 5 dobrých důvodů,…
AHA.cz Turistka Kate Hudsonová v Řecku: Létá nahoře bez!

Turistka Kate Hudsonová v Řecku: Létá nahoře bez!

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy StarDance Tour plná hvězd, ikonických příběhů i změn: Kdo usedne v porotě a kdo mění partnera?

StarDance Tour plná hvězd, ikonických příběhů i změn: Kdo usedne v porotě a kdo mění partnera?

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Sexy nevěsta Demi Lovato: Na líbánkách poloviční!

Sexy nevěsta Demi Lovato: Na líbánkách poloviční!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Psí horoskop: Jaké znamení je váš čtyřnohý miláček?

Psí horoskop: Jaké znamení je váš čtyřnohý miláček?

  • Recepty.cz
  • Sušená rajčata v oleji
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact