perlička
supreme z perličky, nebo kukuřičného kuřátka
50
g
mortadela
50
g
pecorino
mladý a jemný
500
g
brambory
200
ml
mléko
200
ml
smetana ke šlehání
60
g
máslo
1
ks
cuketa
pepř celý
sůl
Postup přípravy receptu
1
Očistíme supreme z perličky, odřežeme prebytečný sval aby jsme obnažili kost. Odsekneme kloubní kosti a spolu s ořezaným masem dáme vařit do asi 2 dcl vody spolu s jedním stroužkem česneku na omáčku. Zredukujeme na objem asi 2 - 3 lžic.
2
Supreme osolíme a okořeníme. Do prsíčka nařízneme kapsu. Z pecorina si připravíme kousky približně o veikosti kapsy, ne moc silné, a zabalíme do jemných plátků mortadely. Naplníme prsíčka a vytvarujeme je do původního tvaru (pecorino jde dobře stlačit). Supreme dáme opéct kůží dolů na super rozpálený oliv. olej. Opekáme až dokud není zlaté a křupavé, potom otočíme a opečeme z druhé strany. Dáme dopéct do rozpálené trouby na 180°C na 5 minut. Uchováme v teple. Do výpeku vmícháme zredukovaný vývar, oříšek dobře vychlazeného másla a mícháme, už nevaříme. Popřípadě dosolíme.
3
Mezitím už vaříme brambory na pyré. V druhém hrnci redukujeme 200 ml smetany s 200 ml mléka a špetkou soli na polovinu objemu. Uvařené brambory dobře scedíme a postavíme na sporák aby se nám vypařila všechna tekutina. Brambory dobře vyšleháme šlehačem nasucho. Až máme do hladka vyšlehané tak postupně přidáváme zredukovanou smetanu s mlékem a máslem a znova dobře vyšleháme. Pyré by mělo být bez hrudek (dobrým výšleháním bez tekutiny), spíš řidší než hustší, nasládlé po smetaně a másle a akorát slané. Uchováme v teple.
4
Cuketu nakrájíme na kousky a orestujeme na másle. Okořeníme a osolíme, můžeme přidat snítku tymiánu.
5
Supreme můžeme před podávaním rozkrájet a složit zpět do původního tvaru, přelijeme trochou omáčky a podávame s pyré a orestovanou cuketou.