Doporučuji pro odlehčení udělat jako základ omáčky tzv.bešamel - z trošky másla a hladké mouky udělejte světlouj íšku, zalijte mlékem, míchejte dokud nezhoustne a povařte za občasného zamíchání asi 10 minut. Pozor, při vaření stále houstne, možná bude potřeba občas trošku mléka přidat. Do tohoto základu můžete přidat cokoliv - sýr, žampiony, šunku, brokolici nebo pariku nadrobno, orestované kousky masa, různá koření jako bazalku nebo karí...Chuť omáčky je možná lepší než se šlehačkou.
Dělám podobnou omáčku, místo bazalky dávám petrželku a přidávám nasekané vlašské ořechy (opravdu nasekané, ne mleté, ty jsou moc jemné a nedají omáčce ten správný šmak), které chvíli orestuju na másle právě s česněkem a petrželkou. Tuhle omáčku doporučuju, je výborna s masem i bez, dobrá je i se šunkou.