g
šunka
dle chuti: uzená, dušená, drůbeží, vepřová
300
g
sýr gouda
nebo Eidam
120
g
strouhanka
čerstvá, ze staršího pečiva
3
ks
vejce
dle velikosti a kompaktnosti sýrovo-šunkové hmoty 2-
4
lžíce
smetana na vaření
nebo mléko
2
lžíce
posekané bylinky
: petrželka, pažitka...
3
stroužek
česnek
2 -
sůl
dle chuti
pepř mletý
muškátový květ
- není nutný, dle chuti
jemná strouhanka
na obalení
olej
na smažení
Postup přípravy receptu
1
Šunku se sýrem nastrouháme na hrubém struhadle do mísy (nebo pomeleme). Ochutíme solí (opatrně, sýr i šunka je slaný), pepřem, muškátovým květem, bylinkami a nastrouhaným česnekem. Zakapeme smetanou, přisypeme čerstvě pomletou strouhanku a promícháme. Pak přidáme vejce dle potřeby a vše spojíme v kompaktní hmotu, ze které budeme moci mokrou rukou dělat placičky, které před smažením v rozpáleném oleji na nepřilnavé pánvi ještě obalíme ve strouhance. Smažíme z obou stran dozlatova, podáváme s bramborovou přílohou, tatarkou, zeleninovým salátem... Lze podávat v housce se zeleninou podobně jako hamburger.