Těstoviny dle vlastního výběru dáme uvařit dle návodu do osolené vody. Po uvaření scedíme a hned nasypeme do sýrového bešamelu společně s drobně pokrájenou šunkou.
Rozpuštěné máslo zaprášíme hladkou moukou a muškátovým květem a za častého míchání osmažíme na světlou jíšku, kterou za stálého míchání a přilévání mléka připravíme krémový bešamel, do kterého ihned vmícháme jemně nastrouhaný sýr, nejlépe výraznější chuti, šunku a uvařené těstoviny. Opepříme dle chuti.
Kdo chce těstoviny pestřejší, může přidat hrst hrášku, kukuřice nebo čerstvou, jemně nasekanou petrželku...
4
Bešamelové těstoviny přendáme do máslem vymazané nebo pečícím papírem vyložené zapékací mísy nebo remosky, zarovnáme a posypeme jemně nastrouhaným krajíčkem toustového chleba (nebo kouskem žemle či veky) smíchaným s nastrouhaným sýrem.
5
Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a zapečeme nepřiklopené cca 20-25 minut dozlatova. Povrch by měl být zlatavý a křupavý.
6
Po vyndání z trouby necháme pět minut odpočinout, pak pokrájíme a podáváme.