plátek
vepřové kotlety
nebo kuřecí či krůtí řízky pro tři osoby, silnější
sůl
pepř mletý
150
g
parmská šunka
nebo schwarzwaldská... cca 100 -
olej
2
stroužek
česnek
cca
muškátový květ
nebo oříšek dle chuti
1
lžička
hladká mouka
nepřeplněná
250
g
listový špenát
cca 200 -
smetana ke šlehání
nebo na vaření dle potřeby
Postup přípravy receptu
1
Do masa dle vlastního výběru (vepřové, drůbeží) uděláme hluboké kapsy, pak přes fólii maso naklepeme, do kapes vyložíme sušenou šunku (1,5 - 2 plátky). Kapsy solit uvnitř není nutné, šunka je slaná dost a maso osolíme a opepříme jen z vrchu z obou stran. Maso na trošce rozpáleného oleje osmažíme z obou stran dozlatova a uložíme a teple (stačí na teplém talíři zakrýt alobalem).
2
Do výpeku dáme drobně pokrájený zbytek slaniny, nasekaný česnek a obojí necháme krátce rozvonět. Pak přisypeme spařený okapaný špenát (lze použít i rozmrazený listový), osolíme, opepříme, ochutíme maličko muškátovým květem (nemusí být) a krátce pod poklicí podusíme. Pak špenát zasypeme moukou, promícháme, přilijeme smetanu dle potřeby (hustoty), necháme krátce provařit a případně ještě dosolíme a opepříme.
3
Kapsy podáváme se smetanovým špenátem a bramborem.
4
Nemusíme zahušťovat moukou, můžeme použít nastrouhaný sýr (Niva, Gorgonzola, Gouda...) a nebo jen smetanu varem necháme zredukovat na požadovanou hustotu.