lučina
(lze použít i mascarpone nebo měkký tvaroh v alobalu)
smetana ke šlehání
dušená šunka
nebo uzená, od kosti...
sůl
pepř mletý
bílý
Postup přípravy receptu
1
Lučinu dle chuti osolíme a opepříme (není nutné), v misce vidličkou rozmačkáme. Podle požadované hustoty přidáváme smetanu po lžících a pokud chceme mít pomazánku extra jemnou, doporučuji smetanu nejprve našlehat a poté přidávat do rozmačkané Lučiny. Když je konzistence podle našich představ, přidáme jemně nakrájenou nebo nastrouhanou šunku, promícháme, necháme cca 20 minut proležet v chladnu a můžeme podávat.
2
Podáváme s čerstvým celozrnným nebo bílým pečivem, a pokud pomazánku rovnou na pečivo mažeme, stačí ji dozdobit kouskem čerstvé zeleniny nebo bylinkami.
3
Pomazánka je výborná, vynikne v ní čistá chuť šunky, které nemusí být mnoho a proto doporučuji použít kvalitní. Na pomazánku používám domácí smetanovou Lučinu.