• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Sulc - recept po babičce
Napište svůj komentář k receptu

Sulc - recept po babičce

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 136
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sulc - recept po babičce
Sulc - recept po babičce
Sulc - recept po babičce
Sulc - recept po babičce
Sulc - recept po babičce
Sulc - recept po babičce
Sulc - recept po babičce
5fotografií
Nahrát fotku
 

Sulc - recept po babičce

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • cibule
    • sůl
    • česnek
    • ocet
    • pepř mletý celý i mletý
    • bobkový list
    • nové koření
    • vepřové koleno
    • vepřové nožičky
    • vepřové kůže
    • vepřová hlava

Postup přípravy receptu

1
Na přípravu sulcu používáme suroviny, které po tepelné úpravě "klihovatí" - nožičky, hlavy, kůže, kolínka atd.
2
Množství surovin záleží na tom, kolik ho chceme mít. Například pro dvě osoby bohatě stačí 2 nožičky a malé kolínko.
3
Očištěné a oprané maso zbavené štětin dáme uvařit doměkka s kořením (1 bobkový list, 2-3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře = množství pro 2 osoby), solí a malou cibulí.
4
Poměr surovin: 55-60% kližnatých a masových vařených surovin = 40-45% kližný vývar.
5
Uvařené suroviny vyjmeme z vývaru, necháme vychladit, pečlivě vykostíme a pomeleme. Pomeleme zároveň i česnek (pro 2 osoby 3-4 stroužky). Libové maso můžeme jen pokrájet na menší kousky. Vývar přecedíme, vrátíme do něj maso, pomletou kůži s česnekem, osolíme a opepříme dle chuti a dáme na chvilku povařit s troškou octa (1-2 lžíce).
6
Hotový horký sulc naléváme do nádob: mísy, misky, srnčí hřbet, sáčky na tlačenku... a necháváme v chladnu ztuhnout. Vychlazený, ztuhlý sulc podáváme s pokrájenou cibulí, pokapané octem. Nejlépe s čerstvým chlebem.
7
**Poznámky:**
8
* Jestliže chceme mít větší množství (podíl) rosolu než masa, dáme vařit víc kůží, které pak všechny neumeleme, ale použijeme jen vývar.
9
* Pokud uděláme sulc z většího množství, dá se zarexovat do sklenic.
10
* Ocet do sulcu přidáváme proto, aby nebyl kalný.
11
* Pokud chceme mít sulc co nejméně tučný, tak po ztuhnutí sebereme vrchní vrstvu tuku, znovu rozehřejeme a znovu necháme vychladit.
12
* Do sulcu můžeme přidat i pokrájenou zeleninu (cibuli, kyselou okurku, povařenou mrkev, celer, petržel), to je pak poměr surovin = 55% masa, 30% vývaru,15% zeleniny.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bramborové těsto-recept po babičce

Bramborové těsto-recept po babičce

Pracny - recept po babičce

Pracny - recept po babičce

Sádlovky - recept po babičce

Sádlovky - recept po babičce

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • sloupek 77 | 10. 12. 2016 11:13

    bomba.u mně za 1*

  • marek manas | 10. 12. 2016 10:01

    sulc super.prostě klasika .za mně osobně nebát se česneku.navíc mi ho doporučil doktor kvůli nemoci dna.je dobrý na klouby <:-)

  • Franta | 16. 11. 2016 13:40

    Dělám jej stejně, jen ještě přidávám buď mletý, nebo nastrouhaný čerstvý zázvor. Množství ingrediencí dávám podle chuti a momentální nálady, proto je to pokaždé napínavé a překvapující, jak se povedl. Povedl se však vždycky, jen jednou jsem musel sklenici po 3 měsících ve špajzu vyhodit, neboť netěsnilo véčko a objevila se plíseň. Sulc vylepšuji kyselou okurkou, nebo houbami zavařenými na kyselo. Je to bašta, právě vařím další várku.

  • Franta | 16. 11. 2016 13:40

    Dělám jej stejně, jen ještě přidávám buď mletý, nebo nastrouhaný čerstvý zázvor. Množství ingrediencí dávám podle chuti a momentální nálady, proto je to pokaždé napínavé a překvapující, jak se povedl. Povedl se však vždycky, jen jednou jsem musel sklenici po 3 měsících ve špajzu vyhodit, neboť netěsnilo véčko a objevila se plíseň. Sulc vylepšuji kyselou okurkou, nebo houbami zavařenými na kyselo. Je to bašta, právě vařím další várku.

  • Pepa | 14. 11. 2016 22:24

    Vařím sulc již mnoho let a podobným způsobem a indreincemi. Do misek nebo srnčího hřebu přidávám někdy dle chuti ještě vařené vajíčko. Hlavné za srnčího hřbetu po nakrájení to dělá hezkou mozajku. Přeji dobrou chuť Doplnění: z koření ještě používám mariánku a libeček - mám rád voňavý sulc jako tlačenku.

  • Jirka | 1. 9. 2016 14:39

    Kde tady ve Spanelsku jsi....ja jsem kousek na jih od Torrevieja napis na chrisma@seznam.cz

  • Johánková | 21. 10. 2015 13:35

    Já si také vařím sulc doma a množství už za ty léta nehlídám, jen musím dávat pozor na manžela, protože ten má rád ze všeho nejvíc ty uvařené kůže a do sulcu by mi z nich nezbylo nic.

  • Lukas | 1. 4. 2015 18:07

    Sulc je vybornej a bomba napad s tim obalem na tlacenku.

  • Petra Plšková | 1. 1. 2015 21:32

    Jednatřicátého prosince byla moje sulcotlačenka nejžádanějším artiklem vytvořeným mojema vlastnímá rukama. Jen příště taky zkusím nepomlít všechno aby byla s kousama masa.

  • Petra Plšková | 1. 1. 2015 21:30

    Jednatřicátého prosince byla moje sulcotlačenka nejžádanějším artiklem vytvořeným mojema vlastnímá rukama. Jen příště taky zkusím nepomlít všechno aby byla s kousama masa.

  • Martina | 16. 12. 2014 18:32

    Jó, tak to jsem si u manžela zašphala! Sulc se mi povedl a je výborný.

  • anina | 8. 11. 2014 16:19

    Tento recept jsem vylepšila moravankou kterou mam stále doma a je sama o sobě kyselá a dodá tak perfektní chuť chce to vyzkoušet.

  • Hanka | 25. 4. 2014 21:11

    My dáváme přednost masu, takže jsem zeleninu nedala. Voní to teda úžasně a už i ztuhnul. Zítra se mu podíváme na zoubek a už se na to těším.

  • Iva Lejšková | 11. 12. 2013 18:57

    Můj první sulcík a poved se mi! Huráááááááááááá

  • recepty73
    recepty73 | 24. 11. 2013 20:11

    ...také krájím, mozaika je vždy hezčí ;-) , ale pokud dělám čistě masový, tak melu... a majoránku, proč ne, máme jí také rádi, ale ta zkracuje trvanlivost a pokud dělám ve velkém a vařící dávám sterilovat i do sklenic (většinou ;-) ) , byla by to škoda...

  • MJG | 22. 11. 2013 11:04

    My do toho maso jen nakrajime, i kuze, nic nemeleme,to pak nevypada hezky. A pridavame trochu majoranky,zkuste. <:-)

  • marci2 | 21. 11. 2013 18:29

    To je přesně ten recept, který dělávala moje babička. A my na něj už málem zapomněli. Děkuji za připomenutí a dávám 1.

  • Michalkova | 7. 4. 2013 14:11

    Sulc nikdy nemixovat! Maso se mele nebo kraji na male kousky a když je tuhy, znamena to ze byl vyvar extrakvalitni a tak se po rozehrati prida jen voda a znova se dochuti.

  • lachim | 31. 3. 2013 20:10

    Tak jsem poprvé zkoušel. Krásnéj, průhlednej sosík, jen se mi zdál málo tuhej. Tak jsem vzal ty uvařené kůže, trochu vývaru a tyčákem jsem to rozmixoval a přilil do znovuohřátého sulcu. Po ztuhnutí (a už dobrá tuhost) to ale má barvu jak mlíko!!! Co se stalo?? Help!!!

  • Vladimír | 19. 1. 2013 11:48

    Je možno maso a kůžičky pouze nakrájet kůžičky na hodně jemno a maso na větší kousky.

  • Pablo Jorge | 24. 12. 2012 00:47

    Ve Spanelsku jsou nozicky tez drahe,ale krasna kolinka se daji koupit za 4€. Jsou to prave dva dny,co jsem delal sulc.

  • Jareš | 26. 11. 2012 16:09

    V Čechách už taky podražilo: 1 prasečí nožička 8 korun, a po novém roce... O:-)

  • coccobello | 29. 10. 2012 22:45

    Pokusím se udělat sulc, podle Vašeho receptu. Doma nám mamka občas udělala tuhle mňamku, pak jsme se všichni rozprchli z domu a přestal se dělat. Žiji v Itálii, momentálně tu prodávají všechny potřebné kusy masa . Není to moc levná záležitost (např. 1 prasečí nožička 2 Eura!!! :'( , v čr 2 koruny 8-) ), ale je to tak dávno, co jsem ho měla...Uvidíme, jak bude chutnat manželovi, určitě ho sní do minuty ;-)

  • Šlanhofová | 22. 1. 2012 17:16

    Sulc jsem dělala úplně prvně a s velkým nadšením. Povedl se na výbornou. S kořením jsem si nebyla jistá, tak jsem dala podle toho jak mi voněl vývar a trefila jsem to akorát. Pepř si sedl ve spodní masové části a tak byla trochu víc ostřejší a to bylo dobré. Moc děkuji, Šlanhofová.

  • Jeronýmová Ladislava | 27. 7. 2011 09:08

    Sulc je mimořádně povedený, sama jsem byla ohromená a to o takové jídla nestojím vůbec. No a manžel je jak uvytržení, tak to musí být tuplem dobrota! Doporučuji!

  • Martina | 27. 4. 2011 10:49

    Tak jsem to zvládla!!! Manžel si liboval, takže naposledy jsem ho určo nedělala ;-) :-* :-D <:-) <3 M.

  • recepty73
    recepty73 | 21. 3. 2011 19:02

    ...jsem rád, že Vám chutnal.My máme nejraději ,,čistý,, , s octem a cibulí.

  • pompik | 18. 3. 2011 14:15

    Včera jsem ho dělal a musím říct že lepší jsem nejedl ! Poslal jsem i tchánovi a taky si ho velice pochvaloval ! Přidal jsem do něho vařené vejce, mrkev, sterilovaný hrášek a sladkokyselou okurku .

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Jednohubky Maso & ryby & mořské plody Vepřové
Maso Chuťovky Vepřové Slané Svačina Večeře Vaření Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Česnek Cibule Nové koření Ocet Pepř mletý Sůl Vepřová hlava Vepřové koleno Vepřové kůže Vepřové nožičky
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Makrely na roštu

Makrely na roštu

Zeleninový salát s lososem

Zeleninový salát s lososem

Velikonoční beránek

Velikonoční beránek

Jemná pórková pomazánka

Jemná pórková pomazánka

Dipy ke grilovanému masu - s kapary

Dipy ke grilovanému masu - s kapary

Bramborový guláš s baby karotkou

Bramborový guláš s baby karotkou

Ruské vejce

Ruské vejce

Kompot z hroznového vína

Kompot z hroznového vína

Zeleninové smoothie s jablkem

Zeleninové smoothie s jablkem

Doporučujeme

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Kofty s tzatziki

Kofty s tzatziki

80 minut
Cheesecake s třešněmi a drobenkou

Cheesecake s třešněmi a drobenkou

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Koláč s ricottou a bílou čokoládou

Poslední sledované recepty

68
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
55
Dýňová tortila
Dýňová tortila
47
Hrnková bublanina s třešněmi
Hrnková bublanina s…
40
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)
29
Třešňová marmeláda
Třešňová marmeláda

Zajímavé články

Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa, pstruha, makrelu nebo tuňáka?
Ryby na grilu: Jak nejlépe připravit lososa,…
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč, rybízový koláč s tvarohem a luxusní roláda s třešněmi
3x moučník na víkend: Bleskový kelímkový koláč,…
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14 geniálních způsobů!
Jak využít formu na muffiny? Toto je 14…
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si snadno vyrobíte i doma
Znáte labneh? Tenhle krémový čerstvý sýr si…
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na co jsou dobré?
Tradiční svatojánské ořechy: Jak je vyrobit a na…
AHA.cz Bude mela? Dědické řízení po Bartoškovi (†78) začalo

Bude mela? Dědické řízení po Bartoškovi (†78) začalo

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Módní inspirace podle oslavenkyně Nicole Kidman: Tyto kousky vám uberou roky!

Módní inspirace podle oslavenkyně Nicole Kidman: Tyto kousky vám uberou roky!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Proč Vémolovu Lelu museli operovat: Krvácení! 2,5 měsíce po porodu…

Proč Vémolovu Lelu museli operovat: Krvácení! 2,5 měsíce po porodu…

SportRevue.cz FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

Maminka.cz Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Máma, která nechala svému synovi odstranit laserem obrovské mateřské znaménko, sklidila krutou kritiku

Blesk Horoskopy Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

Živly v čínském horoskopu: Dřevo je chaos, kov spořádanost. Co dalšího prozradil odborník a který element ovlivňuje vás?

Další doporučené recepty:

Suflé s piniovými oříšky
Suflé s piniovými oříšky
Sugo z rajčat
Sugo z rajčat
Suchá kaše cestovní (alpské ovesné müsli), základní recept
Suchá kaše cestovní (alpské ovesné…
Sultánky
Sultánky
Sultánův poklad
Sultánův poklad
Sumec dle baštýře Jardy
Sumec dle baštýře Jardy
  • Recepty.cz
  • Sulc - recept po babičce
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact