To skvela delikatesa, take i s povidly. V pripadech na vecerni klidny pokrm.
Ja ich robím zo zbytkových zemiakov a zásadne z hrubou múkou. U nás sa jedia len so strúhankou, na sladko, ale aj na slano. sú výborné. Foto pridávam.
Já to znám pod názvem šišky s mákem. Jsou dobré.
Naozaj dobrota! Veľmi nám to chutilo. My sme si ešte na mak dali aj trochu višňového lekváru, keďže sme maškrtníci.:o)
Právě jsme dojedli, bylo to naprosto vynikající!!! Použila jsem místo hladké mouky krupici, šulánky byly výborné, vláčné, nerozvařené...
Jestli můžu poradit, sladká jídla je výborné mastit sádlem. Doma jsme taky používali máslo, až když jsem se vdala, tak manžel chtěl sádlo, že s máslem je to mdlé a jednotvárné. Dost jsem se divila, ale musela jsem mu dát za pravdu. Je to lepší.
Já už málem zapomněla,že jsem je měla kdysi tak ráda!Vypadají hrozně lákavě,určitě je brzičko uvařím.
Šulánky jsou skvělá věc, jen bych byla ráda kdybyste je přestaly zaměnovat s bramborovými šiškama, to je něco uplně jiného. Tam se přidává krupice. Sem ne!
Velice vydatné jídlo,celé odpoledne nevrzly dveře od špajzu ani lednice což je u nás nevídané.A to měl syn připomínky,že není maso.Udělala jsem je ale s hrubou moukou a krupicí a neměly chybu.Dávám za 1.
Vařím je dost často, poměr nemohu posoudit, protože mne je učil vařit manžel (já jsem z Moravy, tam jsme z br. těsta nevařili) a on to znal jen "od oka". Ale určitě se to dělá s hrubou moukou a dětskou krupičkou (dávám je v poměru 3:1). Těsto se musí zavářet rychle - když se nechá stát, tak řídne. A skutečně vybírám z hrnce děrovanou naběračkou (nebo cedníkem :o) )hned, jak vyplavou na hladinu.Konečných úprav je možno hodně - sladkých i slaných: osmahnutá strouhanka + cukr, tvaroh + máslo + cukr, špenát + strouhaný sýr, osmahnutá cibulka + sekaná šunka, .... Tady na Prácheňsku se tomu říká bramborové šišky.
Udělali jsme si dvojitou porci. Podle doporučení Marti jsem je vytáhl z vody hned jak vyplavaly byly skvělé. Vařil jsem je mírným varem.
nooo ja je rozvařila, asi se to tam má hazet vše najednou že ?
Šulánky jsem jako dítě milovala, když je maminka usmažila (už uvařené) na oleji a zapíjeli jsme je studeným mlékem.
Ja to robievam, keď mi ostanú uvarené zemiaky, pridám vajce, soľ a múku len od oka...je to rýchle a výborné jedlo.
Taky dělám z hr.mouky,děts.krupičky a jistím to trochou Solamylu.
Já je dělám z hrubé mouky a přidávám hrst dětské krupice.
ja bych rekla, ze na vareni se pouziva hruba mouka,ale to je jenom dodatek Ada
U nás sa to nazýva kokošky a robíme to so strúhankou, ako píše Kristínka. Je to ozaj dobrota.
Tak jsem je včera uvařila poprve v USA a moc se povedly. Manžel na ně často vzpomínal a tak jsem se je pokusila udčlat a moc jsme si pošmákli. Nerozvaří se pokud se opravdu vytáhnou jakmile vyplavou na povrch a taky možná pomúže více pomoučit, když se vyvalují ty šulánky, ani se potom tolik nelepí. Hodnotím za jedna. Moc mňam.
Pokrmy z bramborového těsta se dobře vaří na páře. Nemůžete je rozvařit, i když je v hrnci necháte déle. těsto by také nemělo dlouho stát před vařením.
A vařit na prudko nabo na pomalo? Me se to nejak rozbleptalo :-) Ale je to vyborne......
Tak tento recept znám, je jednoduchý..jako malinká jsem šulánky milovala, a maminka mi je dělala i jen tak na másle. Dnes je dělám svému manželovi, místo máku používám strouhanku s cukrem lehce osmaženou v kastrůlku. :))) MŇAM