můžu bůček místo vaření péct?
Dělám podobně, používám různá koření na obalení a manželovi s ním udělám vždy nesmírnou radost! Jen musím hlídat, aby stihl proležet :-) !
Božínku, to je ale dobrota!!!
Tento bůček dělám vždy na Silvestra je opravdu výborný,akorát že půl paličy česneku dám vařit s bůčkem a půl dám do směsi a nechávám to uležet 3 dny. Můj bratr si ho objedná,když jede s partou na hory a vždy se po něm jen zapráší.
Tenhle bůček dělám již řadu let, ale při vaření přidávám k bůčku kromě bobk.listu, soli, pepře a nového koření ještě 1/2 cibule, je pak lahodnější. Po uvaření ještě teplý bůček hodně prošpikuji česnekem - je dobré dávat stroužky rozkrojené na půlky, lépe se tam ta česneková chuť dostane. A obaluji ve směsi (všeho po lžičce):sůl, mlet.sladká paprika, mlet.pálivá paprika, kari, ďábelské koření, pepř. Je důležité nenechat bůček vystydnout a obalovat ho teplý (nedávám žádná tekutá koření).Potom po vychladnutí zabalím do alobalu a dám na 3 dny do ledničky, před konzumací krájím na hodně tenké plátky.
Taky vývar z vepřového masa (z ovaru atd) využívám na polévku, buď na gulášovku nebo dršťkovku , česnečku, kroupovku, je škoda ho vylít. Taky tím podlívám třeba segedinský guláš atd.
Ani se nemusí přidat zelenina. Stačí, když na talíři ochutíte česnekem a je z toho výborná masová čenečka. Pro mě by tam ani nemusel být masox - vždyť se vaří maso!
Odpurci bucku by mozna ohrnuli nos... ale ja musim rict, ze polevka z nej je primo vyborna. Je skoda vyvar vylit. Ted uz jen musim pockat 2 dny na to, aby se bucek ulezel :-(
Sarka: pokud Vám nevadí směs toho koření,tak by se část asi dala použít k dalšímu zpracování,ale musel by se ten vývar poředit,jelikož to je hodně aromatické a slané.
Prave jsem dala bucek do tlakace! A uz se tesim... Myslite, ze ten vyvar muzu pouzit normalne jako polivku, kdyz tam prihodim zeleninku?
Znám a také dělám, vařím stejně, akorát bůček prošpikuju stroužky česneku a po uvaření teplé obalím v grilovacím koření. Je to fakt móóc dobré.
Zkoušeli jsme to podle originálu a můžu za celou rodinku(tučné nám nevadí)že to bylo fantastické.Ještě kousek zůstal v ledničce,tak jsem zvědav kdo bude u něj první.Brzy uděláme další várku.
Přidal jsem na obalení barevný drcený pepř a ještě česnek.Bylo to ostré a výborné.Určitě budu brzi dělat znovu.
Vynikající...
Díky Marsí, dnes jdu na to !
Jako chlap můžu říct,že jsem byl spokojený,opravdu moc mi to chutnalo.
No,ono je fakt,že konečnou pastu můžete dochutit podle svého uvážení(např.změnit koření na grilovací nebo jiné,které máte rádi) a také záleží na velikosti česneku a musí se opravdu ještě teplý obalit a nechat vychladit.Ty dva dny jsem uvedla jako nezbytné minimum,ale pořád platí-čím déle bůček vydrží v ledničce,tím lépe.Jen u nás to je trochu problém...:o)
Ještě jsem chtěla říci( tedy napsat) pro ty co bůček nemusí: zkoušela jsem to i s krkovičkou a taky to jde.
Dasa Charlie:.....vařím to do měkka..také nevlastním tlakáč. Ale nesmí se to rozpadat.Když do toho píchnete, musí to být měkoučké jako každé maso.
Jak dlouho musím bůček vařit ,když nemám papiňák.
Je to výborné...dělám podobně několik let...akorát vařím s 5 ks bobku, 5 ks pepře, 5 kusy nového koření a 5 ks stroužků česneku.Pro Zdenku: do té pajcovačky ( tím co se to patlá) dávám ještě lžičku ml.pepře a těch rozmačkaných stroužků česneku 15. Koření si dejte jaké máte ráda třeba grilovací apod. Pajcovat to musíte horké a horké také zabalit. Zkuste a uvidíte, že je to nezřízená mňamka.
I přesto,že v receptu je uvedeno "necháme 2 dny uležet",nechala jsem jej uležet 5 dní.A nic moc.Podle ohlasů jsem sice jediná,koho tenhle recept nenadchnul,ale nemůžu si pomoct.Dávám za 3.
Asi jste nechala málo odležet. Mám recept už asi 20 let a nikdy se nestalo, že by maso nemělo chuť. Naopak, bylo velmi pikantní. Nechávám odležet 6-7 dní zabalené v alobalu v lednici. A tu pastu natírám na horký bůček,zabalím do alobalu, nechám vychladnout a šup do lednice!Nikomu nedovolím dřív jak za týden alobal rozbalit!
Musím říct,že nás tento recept příliš neoslovil.Chuť toho koření,co se dává po uvaření na povrch do masa nějak neprostoupila.Asi by bylo lepší bůček upéct a na studeno podávat s nějakou pikantní hoččicí nebo křenem.
Rozhodně vyzkouším, mamince jsem taky dávala recept, protože chlapi mlaskali, nějaký cholesterol je nedokáže rozházet :-))), napíšu, jaký měl větší úspěch. I když ta naše sarančata to ani nepoznají, hlavně že maji kus masa na stole. Krásný den.
Líbil se mi Váš mnohozrnný chléb v rámco ukojení svědomí z nepříliš zdravé výživy..:o) Rozesmála jste mě,ale upřímně...nic ve zlém,Zuzanko....:o)))
Zuzanko,jen tak na doplnění.....Bude to asi stejné jako s každým jiným masíčkem,které znáte ve vařené,smažené nebo pečené úpravě...Pokaždé je výsledná chuť jiná,ikdyž použijete téměř stejné ingredience,ale o tom asi to kuchtěníí je,není liž pravda..o))))Jsem ráda,že jste mi napsala,jelikož mne to taky napadlo..:o)))
Zuzi,kdyby se upekl,bude zase jiný a myslím,že možná to svědomí v rámci zdravé výživy by řvalo o pomoc.Já si myslím,proč ne!Já ho taky peču,ale vím,že uvařený zůstane déle vláčný a neoschne to masíčko.Klidně vyzkoušejte,dejte vědět,budu moc ráda....Jsem ráda,že chutnal takový,jaký jsem napsala a díky moc za inspiraci....o))))
V pátek jsem uvařila, naložila a dnes v neděli s očekáváním nakrojila návštěvě. Moc si všichni pochutnali s mnohozrnným chlebem (to jsem chtěla uklidnit špatné svědomi z nezdravé stravy) a s hořčicí nemělo chybu, moc na mě nezbylo. Jen se chci zeptat, Jani, co kdyby se bůček místo uvařil upekl?
tak už jsme ten bůček ochutnali a už zbyl jen poslední kousíček. Bylo to moc dobré. Díky za recept. Určitě si to zopakujeme
Moje kamarádka četla můj recept a říkala,že ona vaří včšechno to koření i to co jsem dala do té směsi na obalení společně s bůčkem,nechá den v tom nálevu odležet a pak teplé obalí jen v paprice.Těch variant bude asi tisíce,ale jsem zvědavá,jestli Vám bude chutnat ta moje,Gabko...o))
už jsem uvařila a naložila, dám vědět, jaké to bude
Maminka taky dělá, výborné!!! Někdy česnek zmodrá-nelekněte se!!