g
třešně
nebo lépe višně (opláchnutéa vypeckované)
citronová kůra
z 1 citronu
1
ks
citronová šťáva
1
l
šťáva z hroznů
(červené hrozny)
6
ks
hřebíček
1
ks
skořice
svitek
40
g
škrob
6
lžíce
cukr
přírodní
Na makové nočky:
1
špetka
sůl
125
ml
mléko
2
lžíce
mák
50
g
dětská krupice
krupička
1
ks
vejce
Postup přípravy receptu
1
Stranou si dejte 6 lžic hroznové šťávy, zbylou svařte s 1 lžící citronové kůry, hřebíčky a skořicí. Přidejte třešně (višně) a svařte. Odloženou šťávu promíchejte se škrobem a cukrem, přidejte k třešňovému rozvaru a ještě nechte přejít varem. Nechte vychladnout. V hrnci uveďte do varu litr vody se solí. Mléko svařte s mákem, stáhněte z ohně a vsypte krupici. Míchejte, až vnikne hladká hmota.
2
Do lehce vychladlé vmíchejte vejce, vlhkýma rukama tvarujte nočky a zlehka asi 10 minut povařte. Podávejte v polévce.