Tarator je polévka... 100%. To, co Vám servírovali k grilovanému masu je salát Snežanka (Sněhurka). Ještě se této příloze říká such tarator (suchý tarator). Rozdíl je, že se dělá s odstředěného jogurtu a nepřidává se voda. Jestli mi nevěříte, tak schválně si zkuste vygooglovat obrázky, když zadáte názvy azbukou: таратор салата снежанка
Tarator je studená polévka!! Zrovna jsme jedli v restauraci a koukala jsem do své staré kuchařky a i tam je řazena do polévek... každopádně je to mňamka :-)
Studuji hotelovou školu a tento pokrm je opravdu polévkou. Tím nechci ovšem nikomu nic vyvracet. Řadí se mezi speciální, studené polévky a uváděli jsme si ho jako příklad spolu s již zmiňovaným Gazpacho. :-)
Ať je to polévka či cokoliv jiného, moc dobré to je i s čerstvou bazalkou, pokud není k mání čerstvý kopr.
Tak jsm kvůli tomu speciálně volala rodičům. Táta je Bulhar, mamka s ním v Bulharsku mnoho let žile (a vařila tam a dodnes vaří bulharská jídla). I oni mi potvrdili, že tarator je "supa", tedy polévka..... A jogurt (v Bulharsku tedy "kyselo mljako", což je něco dost jiného, než naše jogurty - snad nejblíž je mu velký selský bílý jogurt v 500g kelímku, ale stejně to není ono) se ředí vodou....
Před několika lety jsme byli v Bulharsku na Nesebru. Opravdu nám v restauraci předložili tarator jako polévku před hlavním jídlem.
V Sofii, odkud pochází můj manžel JE Tarator polévka. To, co se podává např. k masu a má obdobnou konzistenci jako tzatziky se jmenuje "Salát Sněžanka"
Dakujem za nové informácie, napriek tomu som si to opät telefonicky "overil" s manzelkou Bulharkou môjho kamaráta a tá mi to potvrdila, ze "Tarator" nie je polievka. Na nase pomery by presnejsí názov bol studená omácka. Okrem toho z vlastnej skúsenosti z Bulharska viem (nie restaurácie v hoteloch pre nasich turistov ale z domu, kde som prvý raz Tarator jedol), ze nám to prilozili ku grilovanému mäsu, ktoré sa pripravovalo v záhrade.
Ano, i já jogurt ředím vodou (ačkoliv v originálním receptu mám uvedeno mléko). Tak teď nevím, jestli to je polévka nebo ne :) , ale myslím, že je to jedno, ať je to co je to, dobré je to i tak :)
Pane Jozef, a ja musim bohuzel opravit vas - v Bulharsko se tarator povazuje za polivku! Podava se pred hlavnym jidlem. Jogurt ale redime vodou, ne mlekem:-))
Pane Jozefe, moc se omlouvám za svou neznalost. Tarator mi přijde podobný jako Gaspacho, proto jsem jej nejspíše mylně považovala za polévku. Recept mám doma již několik desetiletí, s úspěchem jej dělám jako letní osvěžení a až nyní mě děti donutily recept prezentovat na tady v kuchařce on-line. A neurazil jste mě, naopak se ráda poučím. Aspoň budu moudřejší..:)
... a jinde jako polévka.
P. Přidalová, nechcem Vás uraziť, ale "Tarator" nie je polievka. Aj ked je v tekutom stave, nepovažuje sa za polievku. Jej domovom je Albánsko a Bulharsko a je blízka príbuzná s tureckým "Cacik" a gréckym "Tzatziki". Niekde sa uvádza ako letný občerstvujúci aperitív, inde ako príoha ku grilovanému či pečenému mäsu (na Balkáne hlavne baraniemu).