Očistíme si a na drobné plátky nakrájíme jablička, do nichž zamícháme skořicový cukr a popř. ještě cukr dle chuti, přidáme 1/2 balíčku mandlí. Do druhé misky si nachystáme tvaroh smíchaný s 1/2 vajíčka, vanilkovým cukrem a popř. ještě obyčejným cukrem dosladíme.
2
Těsto si rozdělíme na třetiny, poslední třetinu ještě na polovic a vyválíme nejprve menší kousek těsta, které si odložíme bokem, aby bylo nachystané a poté větší kousek na který rozprostřeme jablkovou směs (dobré je si těsto poprášit strouhankou nebo dětskou krupičkou - nepromočí se)na jablíčka položíme menší vyválené těsto, na které navršíme tvaroh, toto těsto uzavřeme a nakonec spojíme i spodní těsto tak, abychom měli jablíčka pod i nad těstem, ve kterém je uzavřený tvaroh.
3
Štrúdl můžeme "sešít" párátkama, aby nevytekl, potřeme zbylou 1/2 vejce a posypeme mandlemi, pečeme cca na 180 - 200°C do zlatova.
4
Postup opakujeme - množství těsta je na 2 štrúdlíky, dobrou chuť!