Vynikající koláč pro všední chvíle i slavnostnější příležitosti. Kakaový korpus a tvarohová náplň zdobená nastrouhaným kakaovým těstem tvoří dohromady báječný lehký dezert, na kterém si pochutnají všichni milovníci sladkého.
Nakrájené máslo smíchejte v robotu s hnětacím hákem s moukou, moučkovým cukrem, kakaem, práškem do pečiva a žloutkem. Podle potřeby přidejte mléko a rychle vypracujte hladké, nelepivé těsto. Rozdělte ho na poloviny a každou zabalte do fólie. Polovinu těsta uložte do ledničky, druhou na 30 minut do mrazáku.
Mezitím připravte náplň. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Tvaroh smíchejte s oběma cukry, žloutkem a pudinkovým práškem, nakonec lehce vmíchejte ušlehaný sníh.
3
Těsto z ledničky rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na tenkou obdélníkovou placku a rozložte ji do pekáčku vyloženého papírem na pečení. Na těsto rozetřete tvarohovou náplň. Těsto uložené v mrazáku nastrouhejte nahrubo na tvarohovou náplň, rovnoměrně po celé ploše. Koláč vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a pozvolna pečte asi 40 minut. Po vychladnutí ho nakrájejte na porce.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ STROUHANÉHO KAKAOVÉHO KOLÁČE:
• Tvrdé těsto: Příčinou bývá příliš dlouhé hnětení těsta nebo použití měkkého másla. Snažte se těsto zpracovat co nejrychleji, ideálně pulzy v robotu. Zpracovávejte ho jen do chvíle, kdy se spojí do koule.
• Vodnatá tvarohová náplň: Použijte tvaroh balení v alobalu. Tvarohy balené ve vaničce obsahují moc vody, která se během pečení uvolní. Pokud máte jen tvaroh ve vaničce, nechte ho alespoň předem vykapat v jemném sítku.
• Popraskaná náplň: Může se to stát, když budete troubu během pečení otevírat. Nebo když koláč rychle zchladíte. Ideální je nechat ho postupně vychladnout ve vypnuté otevřené troubě.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Pro opravdu sytou a tmavou barvu těsta použijte kvalitní holandské kakao, které můžete předem ještě prosát přes jemné sítko.
• Do tvarohové náplně můžete ještě přidat trochu vanilky (případně vanilkového extraktu) nebo strouhané citronové kůry.
Příprava: psané snadné, ale přijde mi že je to středně obtížné. Hlavně zabere to těsto dost prace. Tvaroch je jednoduchý udělat. Po prvé jak sem to dělala tak mi to vůbec nešlo, a na po druhé už to šlo líp.