Mouku promíchejte v míse se solí, uprostřed vytvořte důlek, rozdrobte do něj droždí, přisypte krupicový cukr, přilijte olej a zbylým mlékem (dle potřeby) zadělejte v robotu vláčné měkké těsto. Mísu opět přikryjte utěrkou a těsto nechte v teple vykynout (cca 30 minut).
2
Jakmile zdvojnásobí původní objem, vyklopte je na vál a krátce přehnětené rozdělte pomocí váhy na poloviny. Z každé vyválejte na pomoučněné ploše čtverec o straně cca 25 cm a jeho povrch potřete polovinou připravené náplně. Její základ tvoří tvaroh vymíchaný s rozměklým máslem a moučkovým cukrem.
3
Potřený plát srolujeme a roládu přeneseme na plech s listem papíru na pečení. Ostrými nůžkami nastřihneme na jednom z jejích konců plátek silný cca 1 cm a uložte ho rovně v ose rolády. Nůžkami nastřihněte druhý plátek a uložte ho přes předchozí mírně doprava. Třetí nastřižený plátek vybočte doleva a čtvrtý uložte opět rovně v ose rolády. Takto nastřihujte téměř k podkladu další plátky a skládejte je dle tohoto modelu, dokud nespotřebujete celo roládu.
4
Z posledního plátku vytvarujte na konci úhlednou "patku" a vánočku nechte v teple dokynout (cca 40 minut). Nabyde na objemu a vykreslí na povrchu efektní pletený vzor. Celou pak potřete vejcem prošlehaným s trochou oleje i mlékem a v troubě vyhřáté na 170 stupňů ji dorůžova upečte (cca 35-40 minut, nutná zkouška špejlí).