Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody. Ke konci, až budou brambory téměř uvařené, vložíme do hrnce i růžičky brokolice (nemusí být zcela potopené, postačí pára v hrnci), oloupaný košťál můžeme vařit rovnou s bramborami.
2
Po uvaření scedíme a rozšťoucháme dle chuti a vmícháme směs, kterou jsme si připravili během vaření brambor. Dle chuti osolíme a opepříme a můžeme podávat.
3
Směs: na rozpuštěném másle si osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme drobně nasekaný česnek a na nudličky nebo kostičky pokrájenou schwarzwaldskou šunku, případně uzenou slaninu (například Váhalovu). Vše krátce společně osmažíme do rozvonění.
4
Podáváme jako přílohu (například k uzenému masu) nebo samostatně, případně s volským okem...