Lepší vánočka nebo marcipánová dobrota, i tak bývá nazývána štola. Ať jí ale budeme říkat, jak chceme, nic se nemění na tom, že je to opravdová lahůdka.
Mouku, kypřicí prášek a moučkový cukr prosejeme do mísy. Přidáme vanilkový cukr, tvaroh, máslo, vejce, rum a špetku soli. Ze zmíněných ingrediencí vypracujeme hladké těsto, ručně nebo pomocí robota. Nakonec přidáme rozinky, kandované ovoce, posekané mandle i citronovou kůru. Vše do těsta zapracujeme a necháme ho 30 minut odležet při pokojové teplotě.
Odleželé těsto přeložíme na pomoučený vál a vyválíme z něj obdélník vysoký asi 1-2 cm. Z marcipánu prsty vyválíme váleček a položíme ho do středu těsta. Obě delší strany těsta přehneme postupně přes marcipán a takto zabalenou štólu přeneseme na plech vyložený papírem na pečení.
3
Štolu dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut. Hotovou štolu ihned po vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem a počkáme, až se vsákne do těsta. Pak ji bohatě posypeme moučkovým cukrem.