Datle nasekejte na kousky, dejte do mísy, přelijte horkým černým čajem a nechte asi 2-3 hodiny stát. Pak je rozmixujte v mixéru na pyré.
2
Troubu si nechte předehřát na 180 °C. Mezitím v misce utřete cukr s máslem, přidejte sůl, vanilkový cukr, vanilkovou esenci a vejce. Vzniklou směs smíchejte s datlemi. K tomu přisypte prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou.
Těsto dobře promíchejte, nalijte do máslem vymazaného formy a pečte 20 - 30 minut. Hmota během pečení hodně ztmavne. Zda je hotovo, poznáte, zapíchnete-li do středu špejli. Ta by po vytažení měla být lepkavá, ale neměla by na ní zůstávat nedopečená hmota
4
Mezitím si připravte omáčku. V malém hrnci si rozehřejte máslo, přidejte cukr a polovinu množství smetany. Za stálého míchání přiveďte k varu, dokud se cukr zcela nerozpustí. Plamen stáhněte a nechte zhoustnout. Poté přidejte zbytek smetany, alkohol a vanilkovou esenci a lehce zvyšte teplotu. Povařte cca 2 minuty, dokud nebude mít omáčka karamelovou barvu, pak ji stáhněte ze zdroje tepla.
Upečený korpus vyndejte z trouby a opatrně nakrájejte na kousky. Servírujte teplé, polité teplou karamelovou omáčkou. Dozdobit můžete kopečkem smetany.