Zeleninu očistíme a nakrájíme, mrkev můžeme nahrubo nastrouhat. Smícháme ocet, sůl, cukr a koření za studena. Zalejeme zeleninu, pořádně promícháme a plníme sklenice. Sterilujeme 10 minut. Při podávání se salát pokape olejem.
2
Po "carské turšii" je na Balkáně tento salát na druhém místě v oblíbenosti. Na můj dotaz, proč se tento salát zrovna tak jmenuje, mi nikdo nedokázal odpovědět, až na mého dědečka, který na to šel logicky: Prý, když si myslivci vyrazili na zajíce, většinou to bylo kolem zahrad a tak si sem tam utrhli zelí, mrkev, rajče - to aby se nevraceli domů s prázdnou... a protože zelenina bývala častěji než zajíci, jejich spořivé manželky tu zeleninu začaly nakládat :-))
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Airan
|23. 5. 2006 13:17
Pavli, dekuji za mila slova na balkanci:-) Jo, zelenina byla hlavni obziva po leta - v zime trochu veprove, na jare trochu jehneci a v lete maso jen v nedeli:-))
Pavlína Svitáková
|23. 5. 2006 11:34
Skvělý recept,p.Airan!!Ti myslivci to měli ale vymyšlený co?A že tu pytlačinu vůbec přežili.V dnešní době by se asi nechytali.Bezva receptík na zpracování různých plodin ze zahrady !!!!A jistě bude chutný.Stejně si myslím,že balkánci umí zeleninu zpracovat velice chutně!Děkuji :-)