Tradiční polévka podávaná na Štědrý den, připravená z odřezků kapra, jiker, mlíčí a kořenové zeleniny, dochucená muškátovým květem, špetkou citronové kůry a několika kapkami citronové šťávy, servírovaná s na másle osmaženými krutony, posypaná nasekanou petrželkou.
hlava a vnitřnosti z kapra
jikry, mlíčí nebo oboje
2
ks
mrkev
2
ks
petržel
kořenová
1
ks
celer
5
ks
pepř celý
3
ks
nové koření
2
ks
bobkový list
100
g
máslo
+ 1 lžíce na krutony
1
ks
cibule
2
snítka
řapíkatý celer
2
lžíce
hladká mouka
2
ks
rohlík
muškátový květ
1
ks
citron
petrželka
hladkolistá, k podávání
sůl
Postup přípravy receptu
1
Opláchněte rybí odřezky a vložte je do většího hrnce. Hlavu očistěte a zbavte žaber a očí, které jsou nepříjemně hořké. Mrkev, petržel a celer omyjte a oškrábejte. Jednu mrkev, jednu petržel a čtvrtku celeru několikrát překrojte a přihoďte do hrnce i s kapří hlavou. Přidejte pepř, nové koření, bobkový list a zalijte 1,5 litrem vody. Přiveďte k varu, ztlumte teplotu na minimum a nechte táhnout 45 minut.
2
Poté vývar ihned sceďte, oberte maso z hlavy a kostí a nakrájejte jej. V kastrolu rozehřejte máslo, přisypte nadrobno nakrájenou cibuli a po 3 minutách přihoďte na drobné kostičky pokrájenou mrkev, petržel a řapíkatý celer. Vše restujte ještě 4 minuty a poté zasypte moukou, vymíchejte jíšku a opět restujte další 3 minuty. Zeleninovou jíšku zalijte zchladlým vývarem a prošlehejte metličkou dohladka.
Do polévky vsypte nakrájené mlíčí nebo jikry, osolte a povařte asi 10 minut. Mezitím připravte krutony. Rohlíky nakrájejte na kostky přibližně 1 x 1 cm a orestujte je na másle dozlatova.
4
Do hotové polévky nakonec vmíchejte nakrájené rybí maso a dochuťte muškátovým květem, špetkou citronové kůry a několika kapkami citronové šťávy. Polévku podávejte s krutony, posypanou nakrájenou petrželkou.