Odkrojte zhruba 4–5 centimetrů z hovězí svíčkové. Váleček trochu vytvarujte a zplácněte.
2
Na rozehřátou pánev dejte lžičku másla, nejlépe přepuštěného, a hrst čerstvého baby špenátu.
3
Poté přidejte sýry – ideální je kombinace smetanového a rozdroleného sýru s modrou plísní. Sýry vmíchejte, dokud se úplně nerozpustí.
4
Poté dejte základ omáčky stranou a pánev omyjte.
5
Poté co má steak pokojovou teplotu jej osolte, opepřete, a to i po stranách, a vymačkejte ho do původního tvaru.
6
Připravte ho pomocí olivového oleje na tepelnou úpravu – olej musí pokrýt celý povrch masa. K tomu si nachystejte větvičku rozmarýnu, stroužek česneku rozpulte a oloupejte, žampion rozkrojte na tři plátky.
7
Rozpalte pánev – musí se z ní viditelně kouřit, než na ní vložíte maso. Na první straně opékejte zhruba minutu a půl, pořádně dohněda. Otočte steak a opět opékejte 1-2 minuty.
8
Steak odložte a pánev nechte vychladnout a vytřete ji papírovou utěrkou.
Když je pánev stále ještě horká, vložte do ní kousek másla, rozmarýn, česneky řeznou stranou dolů a žampion
10
Maso položte navrch a polijte ho špenátovo-sýrovou směsí. Uprostřed vytvořte jemný důlek – zatím ale zůstane prázdný.
11
Pánev vložte na pět minut do trouby předehřáté na 180 °C (horký vzduch) nebo 200 °C (klasické pečení). Rozklepněte vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Žloutek vložte do důlku na steaku a pečte ještě dalších 5–6 minut, během kterých se žloutek zatáhne na povrchu, ohřeje se, ale nestihne ztuhnout uvnitř.
12
Žloutek ještě osolte a opepřete. 11minutový pobyt v troubě nechá špenát ještě zelený.
13
Před podáváním nechte steak ještě 4 minuty odpočinout. Servírujte na předehřátém talíři.