g
hovězí maso
- roštěnec, svíčková, kýta..., ale i vepřová krkovice, kotleta s kostí... cca
olej
pepř mletý
sůl
150
g
čerstvé žampiony
nebo lesní houby, cca
100
ml
smetana ke šlehání
vysokoprocentní, cca
2
stroužek
česnek
1
snítka
rozmarýn
nebo tymián
Postup přípravy receptu
1
Výběr masa záleží na chuti každého, stejně tak i doba smažení. Někdo rád "rare" někdo úplně propečený a někdo dá zase přednost vepřovému před hovězím masem.
2
Silnější plátky masa dobře opepříme, pokud použijeme vepřové maso, doporučuji po stranách (hlavně krkovici) několikrát nakrojit, aby se při smažení nekroutila a klidně i trochu naklepat. Vepřové maso osolíme, hovězí až po tepelné úpravě nebo velmi málo. Na rozpálené pánvi s troškou oleje (sádla) smažíme plátky masa z obou stran dozlatova, hovězí dle dle potřeby propečení (rare, medium, well done). Maso smažíme z každé strany pouze jednou, takže obracíme až po osmažení a do masa při otáčení nepícháme! Maso uložíme v teple, hovězí maso po osmažení nezapomeneme osolit.
3
Do výpeku nasypeme plátky hub, které osmažíme doměkka společně s rozmáčknutými stroužky česneku a snítkou rozmarýnu nebo tymiánu. Pokud nám při smažení česnek zhnědne, pryč s ním z pánve, aby nám přeliv nezhořkl. Po osmažení zalijeme žampiony smetanou, kterou vařením necháme zredukovat na požadovanou hustotu. Přeliv dle chuti osolíme, opepříme a vyndáme snítku rozmarýnu.
4
Steaky podáváme s houbovým přelivem a bramborovou přílohou.