Mrkev a jablko oloupeme a najemno nastrouháme. Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu a nalijeme na jablko a mrkev, dobře promícháme. V případě potřeby lze přidat podle chuti třtinový cukr, dobře promíchat, ale pokud je pomeranč sladký, cukr většinou není třeba.
2
Salát je šťavnatý a osvěžující, zvláště děti ho doslova zbožňují, klasickou verzi už nedělám.
Přídavek oleje je asi dobrý tip - provitamín A se lépe uvolňuje právě rozpuštěný v tucích... Díky za tip a zkusím to s ním...
Fanfan - mrkvového slátu jíme také na kila a zrovna, když se tu tvůj recept uběvil, měla jsem čerstvě nastrouhanou mísu, tak jsem ji vyfotila :-). Já fotím, kudy chodím a rodina se směje, že nesmí nic pozřít, dokud to maminka nevyfotí :-) :-) :-)
Děkuji dobré duši za fotku, vařím ráda, fotím taky ráda, ale nějak každé zvlášť. :-[ Tento salát u nás frčí hlavně od podzima do jara a myslím, že ho taky sníme kila. :-) Tip s olejem zrčitě zkusím, aspoň budu mít konečně dobrou výmluvu, proč nutně musím mít ořechový olej. :-)
Jarka
|17. 11. 2010 11:06
Do mrkvového salátu je zapotřebí dát kapku oleje,uvolní se více vitamínu a očička hned lepší koukají. 8-)
ludmila
|16. 11. 2010 20:38
Doporučuji přidat na toto množství tak dvě kávové lžičky oleje - výborný je mandlový nebo ořechový, když nemáte stačí i slunečnicový. Je to zdravé ale i výborné
Také dělám,někdy vůbec nedávám cukr,když jsou jablka jak med...:-) .Dělal jsem do před 20-ti lety každý den,když byla manželka těhotná,tak ho jedla furt :-(,na metráky :-O,pak se vrátila z porodnice a když ho viděla,málem mi ho hodila na hlavu :-)).A teď vážně-je výbornej!!!