Nastrouhaná jablka smícháme se žloutky a cukrem. Dochutíme skořicí nebo citronovou kůrou, případně obojím. Vmícháme olej, polohrubou mouku s kypřidlem a nakonec i tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové či dortové formy (33 cm) nebo pekáčku a poklademe hromádkami tvarohové náplně, na kterou jsme smíchali tvaroh s cukrem a pudinkovým práškem, a poté zapracovali nadrobno pokrájená jablka. Tvaroh sladíme dle sladkosti / kyselosti jablek , také ho můžeme dochutit citronovou kůrou nebo skořicí.
Pečeme v troubě (lze i v remosce) předehřáté na 170 °C asi 30 minut. Provedeme zkoušku špejlí, zda těsto nelepí. Pokud jsme milovníky žmolenky, posypeme koláč před pečením hrníčkem hotové drobenky.
4
Koláč necháme po upečení zchladnout, pak rozkrájíme na porce a podáváme. Před podáváním můžeme moučník posypat moučkovým cukrem.