Hovězí maso (přední, zadní...) si nakrojíme do většího plátu nebo nám s tím pomůže ochotný řezník :-).
2
Plát masa si osolíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem. Mleté maso smícháme s vejcem, solí, půlkou jemně pokrájené cibule a kořením. Mletou směs pak naneseme na hovězí plát masa, uplácáme dlaní a poklademe plátky slaniny. Vše pak pevně srolujeme do rolády a zpevníme provázkem.
3
Roládu obalíme v hladké mouce a na pánvi s rozpáleným olejem zprudka opečeme ze všech stran. Pak přendáme do zapékací mísy a ve výpeku orestujeme pokrájenou cibuli, kterou přidáme k masu.Vše podlijeme vývarem nebo vodou s rozdrobeným bujonem, zaklopíme a pečeme cca 1,5 hodiny na střední teplotu, případně podlijeme a obrátíme.Roládu pak odkryjeme a dopečeme ještě asi 30 minut, aby se nám udělala zlatavá kůrčička.
4
Výpek můžeme zahustit trochou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě, pak provaříme a dochutíme pepřem a solí dle potřeby. Pečenou roládu krájíme asi 10 minut po upečení na slabší plátky, před krájením sundáme provázek. Na talíři přeléváme plátky masa výpekem. K roládě se hodí prakticky jakákoliv příloha: rýže, bramborový i houskový knedlík, bramborová kaše, sejkory, těstoviny... .
5
* Koření do mleté směsi si můžeme namíchat sami z česneku, zázvoru, drceného kmínu, muškátového květu, majoránky - dle chuti.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Dominika
|19. 12. 2015 12:27
Děkuji za úžasný recept na hovězí roládu. Já k ní dělala rýżi , ale s brknedlíkem by to byla delikatesa ještě větší a určitě to někdy takhle udělám. :-))
Jurda64
|28. 8. 2012 18:35
Výborné díky
Marie Vondrová
|4. 4. 2012 12:07
Slaninu jsem neměla v plátcích a tak jsem jí přidala nakrájenou přímo do mleté. Roláda i omáčka byly vynikající, v neděli jsem k ní připravila rýži, dnes dojíme zbytek s bramborou.
Raketa
|22. 8. 2011 13:53
Výborný obídek, díky :-*
Lenka
|19. 5. 2011 11:31
Měla jsem plátky, tak jsem udělala malé roládky a bylo to fantastické! Děkuji a doporučuji vyzkoušet!
Dita Vejlupková
|3. 4. 2011 21:29
Dnešní oběd byl gastrozážitek <3 ! Děkuji mnohokrát :-* !
Na to můžu říct jedině - znám,chuť fantastická ;-) ;-) - :-P
jo a někdy před česnekem potírám hořčicí buď se zeleným pepřem, nebo celoozrnnou. Potírala jsem i hořčicí s medem a koprem - to neprošlo u mé rodinky :-(