Bobulky černého rybízu vaříme s omytými listy ve 3 l vody 20 minut. Přecedíme přes látku, přidáme do šťávy cukr, kyselinu citronovou a vaříme 20 minut. Horkou šťávu slijeme do lahví, uzavřeme a odložíme.
Udělala jse toho ze 3 dávek bylo toho skoro 15 litru tak jsme na zimu zásobeni. a nevěřeicím říkám taky jsem trochu váhala ale je to LAHUDKA není to žádný čaj.ale opravdu štáva. to listi dělá zázraky
Tereza Jarčušková
|19. 5. 2006 07:14
Alčo, nevarenú lisovanú šťavu robím z červených ríbezlí ( tiež som pridala recept ). A keďže čierných ríbezlí mám podstatne menej a tie červené šetrím aj na iné veci, robím z čiernych takýmto spôsobom.
Emila
|18. 5. 2006 18:24
Tohle dělala moje babča a je vnikající
Pavlína Svitáková
|18. 5. 2006 14:28
Anonym jsem já !
Anonym
|18. 5. 2006 14:20
Já také dělám SIRUP z rybízu jako p.Alča a ten se taky potom ředí vodou.Toto jsem nezkoušela,ale v tomto receptu ,při spotřebě 3 dl rybízu ,máme spoustu šťávy částečně naředěné!Takže je to fakt bezva recept i pro ty, kdo nemají moc rybízu.A věřím Terezce,že bude určitě fajn.A správně píše název receptu - ŠŤÁVA z rybízu!!!:-)
Jaroslava Oumarová
|18. 5. 2006 14:11
Mě to láká kvůli tomu, že klasická rybízová šťáva mi někdy zrosolovatěla právě tím, že byla moc hustá. Nešlo to z lahví dostat:-(
Alča
|18. 5. 2006 13:44
Myslím, že zůstanu u svého receptu, kde se vylisovaná šťáva nevaří a nezničí se tím všechny vitamíny. Toto je opravdu ovocný čaj :-)
Tereza Jarčušková
|18. 5. 2006 13:31
Nie je, skúste a uvidíte : )))
Alča
|18. 5. 2006 13:15
Nevím nevím, ale tohle je jen ochucená sladká voda, šťáva se vyrábí vylisováním rybízu, nebo aspoň u nás se to tak dělá leta.
Tereza Jarčušková
|18. 5. 2006 12:32
Lístie je tam kvôli chuti aj sile, pretože je tu len 3 dl bobulí a 3 l vody. Šťava by bola veľmi slabá. To lístie samozrejme umyť, dodá chuť aj vôňu. Listy sa vyvaria, podobne ako keď sa robí ovocný čaj. Zároveň je to recept dobrý preto, lebo použijete málo bobulí a dostanete veľa šťavy. A je chutná.
Eva Č.
|18. 5. 2006 11:29
Děkuji Lado za dotaz, zdraví Evča :o)
Lada Kovářová
|18. 5. 2006 11:26
Terezko, a to listí se s bobulkami vaří z jakého důvodu? Kvůli chuti?
Kuchařka on-line
|16. 5. 2006 10:10
Právě byla podkategorie "Sirupy, vína, likéry..." přeřazena do kategorie "Zavařujeme".
Tereza Jarčušková
|16. 5. 2006 09:54
Prosím kuchařku on-line o preradenie do kategórie zaváranie. Je to šťava, ktorá sa pridáva do vody na pitie. Ako sirup.