• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Starodávné buchty
Napište svůj komentář k receptu

Starodávné buchty

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 99
doba přípravy: 120 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Starodávné buchty
Starodávné buchty
Starodávné buchty
Starodávné buchty
Starodávné buchty
Starodávné buchty
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Těsto
    • 0,50
      kg mouka dala jsem polohrubou
    • 1
      lžička sůl
    • 2
      lžíce moučkový cukr nebo tlučený
    • citronová kůra trochu, nebo pomerančové kůry
    • 1
      špetka muškátový oříšek dá buchtám typickou chuť buchet našich babiček
    • 300
      ml mléko cca
    • 2
      kostka cukr
    • 20
      g droždí
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks brambory vařená, strouhaná (ze druhého dne nebo alespoň vychladlá)
    • 7
      lžíce máslo 3-7, vlahé
    • sádlo na promazávání
  • Povidlová náplň
    • švestková povidla tuhá
    • citronová kůra
    • hřebíček tlučený
    • hnědý rum
    • horká voda trochu
  • Tvarohová náplň
    • 500
      g tvaroh
    • 2
      ks žloutek
    • smetana trochu
    • 2
      ks hořké mandle strouhané
    • 3
      lžíce cukr
    • muškátový květ vše utřít a pak zašlehat ze 2 bílků tuhý sníh (jsou možné ještě další náplně)

Postup přípravy receptu

1
Uděláme kvásek z kvasnic, trochy vlažného mléka a kostek cukru. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, kůru, muškátový oříšek, dále kvásek, žloutky rozkvedlané v mléce, strouhaný vařený brambor a máslo nebo sádlo. Zaděláme ne příliš tuhé těsto a necháme hodinu kynout. Potom těsto vyválíme, nakrájíme na čtverečky, naplníme libovolnou náplní, zabalíme a dáváme na pekáč hodně rozpuštěným sádlem vymazaný. Rovněž buchty mašlovačkou mezi sebou sádlem pořádně promažeme. Necháme ještě 15-30 minut kynout a v předehřáté troubě upečeme - asi 170°C, přibližně 35 minut.
2
Upečené ihned potřeme mašlovačkou mlékem a necháme změknout. Pak vyklopíme a bohatě nacukrujeme.
3
Z tohoto těsta je možné dělat i dukátové buchtičky. Výborné buchty - velmi měkké a vláčné. Vyzkoušela jsem takto další recept z r. 1900.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Starodávné pracny

Starodávné pracny

Buchty, koláče, záviny se „šimlem“

Buchty, koláče, záviny se „šimlem“

Duo buchty

Duo buchty

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Monvav | 16. 4. 2021 16:15

    Absolutně vynikající těsto konečně je to to pravé. Buchty se povedly na jedničku jen jsem místo sádla použila Ghíí.

  • zilinkaz | 23. 3. 2016 08:44

    DIKY!!! Ja budu hadat ta knizka se jmenovala ,,usporna kucharka"? Hledala jsem tento recept prave original stary i s tim pouzitim brambory a po asi 20 ruznych nahrazkovych zjednodusenych receptech jediny tvuj je ten opravdu spravy! SUPER dik dnes upecu priteli :-P

  • kkk | 27. 10. 2013 11:55

    112236636656252 :'( :-|

  • Klára | 4. 10. 2013 19:21

    tak tady ten recept je suprovej vážně :-) . Mám s kynutím těstem věčně problémy nikdy se mi nepovede:-D ale tady tohle? úúúúplně na jedničku sice jsem bojovala s tvarohovou náplní, ale to je malá drobnost. Tak uvidíme jak se povedli právě jsou v troubě vřele doporučuju :-)

  • Lenka | 12. 5. 2013 17:17

    buchty boli vynikajúce, cesto po upečení dokonale vláčné. veľmi dobre sa s ním pracovalo, za chvíľu bolo vymiesené, ani ruka mi nešla odpadnúť :-) . ďakujem za skvelý recept!!!!

  • Rudischová | 5. 3. 2013 09:15

    Dobrý den,tak jsem dnes vyzkoušela. Jsou výborné,pokud zbyde,dám vědět,zda budou nádherně heboučké i druhý den.Děkuji.

  • Ookami | 28. 12. 2012 16:07

    Buchty se mi i napoprvé vydařily. neměla jsem žádný problém s vyklápěním a dáváním od sebe. Jsou vynikající. Už jsem musela udělat 3 várky. Recept je jednoduchý. Když mi zbylo těsto, tak jsem udělala rohlíčky naplněné jablečným pyré.

  • Mirka | 25. 10. 2012 01:46

    Povidla si nachystej hodne husta a mas vyhrano ... uz ti nic nevytece! Nedavej do nich zadny rum ani vodu a nebo kdyz to do nich prece jenom das, tak je pak musis michat tak dlouho na sporaku, az se voda vyparii a budou dostatecne tuha! Vzdyt je to tak jednoduche Mino! Preji hodne stesti!

  • Mirka | 25. 10. 2012 01:37

    Dodrzovat mnozstvi psanych ingredienci, testo nesmi byt prilis huste, takze pozor s moukou, ja pouzivam na tyto buchty hladkou mouku, jenze ziji na Floride a mouka je tady jinaci, nedavat cela vejce jen zloutky, nezapomenout na bramboru, ta to zvlacnuje a nepect buchty prilis dlouho. Preji aby se priste dilo podarilo!!

  • Mirka | 25. 10. 2012 01:17

    Asi jsi pekla na hodne vysokou teplotu??? Ale nevim, to se mi jeste nikdy nestalo. :-)

  • Radana | 21. 9. 2012 19:33

    To jsou buchty paní Anuše Kejřové.

  • VeVerunka | 16. 6. 2012 18:05

    Těsto bylo při zadělávání velmi lepivé, ale po vykynutí se s ním pracovalo dobře. Ovšem po vyndání z trouby se z buchet staly spíše placky.. Nevím proč.. :-(

  • Hana | 20. 3. 2012 21:34

    Buchty jsou opravdu výborné. Děkuji za recept.

  • Aniaa | 20. 3. 2012 16:52

    Nejlepší, co jsem kdy měla!

  • Andrej's | 20. 2. 2012 11:34

    Náročné na čas, ale stojí to za to! Vynikající

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova | 6. 12. 2011 15:27

    Nejde mi kliknout na vyzkoušel, známku 1 jsem dávala už dřív, no zas něco mi nefunguje :-\ , tak aspoň fotka ;-)

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova | 6. 12. 2011 15:24

    Jsou výborné ;-)

  • Linda83 | 5. 7. 2011 11:00

    a nemelo by to být obráceně?? dovnitř máslo a zvenku sádlo???

  • Lucka23 | 28. 3. 2011 19:11

    Buchtičky nemají chybu!! Všem doporučuji. Dala jsem místo polohrubé mouky hladkou a jsou vláčné. Jedna dávka je asi na 25 buchet a na půlku velkého plechu.Příště udělám rovnou na velkej plech ze dvou dávek!! :-[

  • Tereza T
    Tereza T | 30. 12. 2010 14:51

    Dělala jsem několikrát a jsou to nejlepší buchty, voňavé a dlouho vláčné ;) dávám 1 díky za recept :-)

  • kocmiska | 2. 12. 2010 18:14

    Mé první buchty se povedly myslím celkem dobře, děkuji za recept. Pro vyzkoušení jsem dělala půl se 100% rostlinným tukem a půl se sádlem. Ty s tím sádlem jsou MNOHEM lepší, s tukem jsou tvrdší. Ani tvarohová náplň mi nevytekla, což se divím, protože jsem je ani moc důkladně neslepovala. Přeji mnoho dalších vynikajících a ověřených receptů.

  • Tereza T
    Tereza T | 26. 11. 2010 12:37

    Dobrý den, jsou to 2 lžíce tlučeného nebo práškového cukru, už je opraveno, díky.

  • Hanča | 25. 11. 2010 10:12

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kolik cukru se do pečiva dává. V receptu jsou napsány 2 kostky, které dám do kvásku, ale poté se dáva ještě cukr do těsta a není nikde psaný druh cukru a množství. Tak zda byste mi mohli poradit kolik cukru tam mám dát, v jiných reptech se píše různě 50,80,100-150g.Děkuji a už se těším ;-)

  • Michaela | 6. 11. 2010 01:45

    Chci se zeptat, jak to myslíte s tím pudinkem - to jako uvaříte puding a dáte ho jako náplň?

  • Petule B. | 21. 8. 2010 21:06

    Pekla jsem je dnes znovu a opět musím zapět chválu!!! Jen je nemastím sádlem, ale rozpuštěným máslem nebo Herou a jsou krásně voňavé. Ono ne každému to sádlo na buchtách sedne.

  • Petule B. | 7. 8. 2010 17:57

    Lepší buchty jsem ještě nejedla! Pekla jsem je dnes poprvé, se švestkama a už jsou pryč. Jiné už dělat nebudu! Holt prababičky to s těma buchtama uměly :-))))

  • Barbora Lomová | 18. 7. 2010 18:28

    chuťově delikatesa, jen hrozně cítím to sádlo :( jinak nejlepší jsou ty povidlové ale naštěstí mi nevytekla ani jedna náplň, výborné!

  • Barbora Lomová | 18. 7. 2010 17:56

    Ta jsem dnes také pekla tyto buchty :) Musím říct, že těsto mi nakynulo téměř jako v hrnečku vař, takže buchet jsem měla z této dávky opravdu požehnaně :D Jenže... sádlem jsem mastila tak poctivě, až se mi v troubě spíše usmažily než upekly, takže smrdí spíš jako pečená kachna než voňavé babiččiny buchty :D no, příště je pomastím mnohem míň.. na chuť si ještě počkám, teď mi chladnou na balkoně, ale už se nemohu dočkat. Jinak jsem je dělala s tvarohem/pudinkem, povidly a marmeládou :) Dávám 1!

  • vanda jašková | 19. 3. 2010 13:40

    Recept na tyto buchty patří opravdu k nejlepším. Připomínám, že je dobré mouku přesít přes sítko(peču z hladké), je nadýchanější , ingredience nechte při pokojové teplotě než začnete, rozpuštěné máslo nesmí být horké to platí i o mléku. Jinak z této dávky uděláte cca25 buchet. To je zhruba půlka velkého plechu.Aby jsem je měla stejné, vážím si kousky těsta na váze (4dkg). Pokud chcete mít buchty vysoké, bejte je hustě k sobě na menší pekáček. Paní Lucie nenechte se odradit, zkuste je znovu, určitě se povedou.

  • Lucie Kopcová | 17. 3. 2010 22:47

    Jako první dílko z kynutého těsta chválím výbornou chuť. Nicméně těsto mi moc nenakynulo, pak se divně lepilo a buchty jsou takové placatější a to jsem chtěla právě ty nadýchané...:-) Asi můj amaterismus a možná příště to bude lepší. Taky povidla mi vytekla, ale to už vím proč. Ale výborné!!!

  • Lucie Kopcová | 17. 3. 2010 22:37

    Tak jsem právě vytáhla z trouby. Musím přiznat, že mé první dílko z kynutého těsta a moc se mi nezdařilo. Buchy jsou sice chuťově výborné, ale na pohled už je to horší. Povidla vytekla (dělala sem blbě, už vím). Ale horší bylo samotné kynutí těsta. Tomu se moc nechtělo, pak to jaksi moc lepilo, a to jsem postupovala podle instrukcí. Asi ten amaterismus a příště to bude lepší. Nicméně, výborné!!!

  • Anděla Notaková | 16. 2. 2010 16:46

    Výborné! 1*

  • zbynka olsakova | 10. 2. 2010 17:03

    díky za vyborny recept.ted jsem dopekla a myslim že zachvili nic na taliři nezbude.doporučuji tento recept a davám za 1.

  • Kateřina Vlachová | 5. 2. 2010 18:26

    Tak mám napečeno a jak tak koukám, pomalu i snězeno. Pro tři chlapy je toho opravdu málo. Těsto je výborné. Doporučuji!

  • Beata Škanderová | 16. 1. 2010 23:19

    Dnes som tieto buchty upiekla presne podľa receptu a môžem každému odporučiť. Sú naozaj výborné, ale pre našu rodinu ich bolo z jednej dávky málo- len trocha viac ako polovica veľkého plechu. Robila som ich plnené tvarohom, marmeládou a asi dve aj orechami. Ale jasným víťazom u nás boli plnené marmeládou. Budem skoro opakovať, ale určite z dvojitej dávky.A ešte jeden dotaz- kysnuté cesto miesite vareškou, alebo po zapracovaní všetkých surovín ručne? Hodnotenie : velikánska 1.

  • Irena Strehleová | 12. 1. 2010 17:00

    Posílám radu co z řídkým tvarohem.Cedník dejte na mísu,do něho vložte jemný hadřík,na to dejte tvaroh a zatěžkejte,nemusíte moc.Nechte v lednici přes noc a uvidíte jak se s tím bude dobře pracovat.Dělám to tak a je to výborné,protože vyteče přebytečná syrovátka.

  • Olga Zehnalová | 9. 1. 2010 19:49

    ...asi ste použili nevhodný druh tvarohu, ja som tiež raz chcela robiť buchty a kvoli riedkemu tvarohu som musela urobiť len rovnú placku a tvaroh len natrieť na ňu, druhýkrát som videla tiež že bude plnka riedka, tak som pridala doň vanilkový puding - prášok a ono to nevytieklo. Ale veľmi záleží na tvarohu.

  • Plaček Ondřej | 9. 1. 2010 17:11

    Dnes sem je upekl. Buchty jsou fantastické.Jen s tvarohovou náplní sem měl problém.1) je řídká a do buchet se špatně plní.2) buchty jsou naplněné dostatečně a přes to mi dobrá polovina zbyla (nevadí to, dám ji na mrazák a použiju do žemlovky).

  • Kateřina Hájková | 29. 12. 2009 19:07

    Výborné.U nás se po nich jen zaprášilo.Bezvadně se dělaly.A výsledek perfektní.

  • Šárka Klimešová | 27. 11. 2009 13:51

    Buchty jsou skvělé,stejný recept mám od babičky a jsem moc ráda,že tradice si pořád umí uhájit místo.Pro paní Mrázovou-lze užít na cokoli sladkého,ale buchty se mašlují tukem -nejlépe půl sádla a půl másla ,což pak na koláči chybí a bývá sušší,tedy před nakladením ovoce je fajn jej pomastit.

  • Jana Koláčková | 22. 11. 2009 19:40

    Vypadá to moc dobře, určitě vyzkouším

  • Daniela Kallasová | 22. 11. 2009 15:32

    Vynikající, jiné těsto už nedělám.

  • Jana Mrázová | 21. 9. 2009 18:00

    Buchty jsou naprosto vynikající. Těsto mě udělala pekárna, takže to nemělo chybu. Jen by mě zajímalo, zda by se dalo těsto použít na koláč s ovocem a drobenkou.

  • katka k | 4. 9. 2009 12:02

    muzu pridat jen dalsi chvalu, vyborne, nadychane, mekoucke! Vubec jsem netusila ze i takove skvele buchty se daji upect doma. Moc dobry napad dat do tvarohu naslehany snihu, tvaroh, pak vubec pri peceni nepustil vodul ani se nesrazil.

  • Věra Štroblová | 28. 7. 2009 14:59

    No ale nevystidlý buchty jsou prý nezdravý říkal Kolonik :-))

  • Denisa Graulichová | 28. 7. 2009 13:26

    Dnes jsem dělala a opravdu jsou moc dobré ani nestíhají vystidnout

  • Jean Deary | 20. 7. 2009 18:35

    Zkuste tyhle buchty, jsou opravdu vynikající. Úplně stejně je dělá moje mamka. Ta nastrouhaná brambora dodá buchtám vláčnost a nejsou suché ani druhý den. Doporučuji 1/3 polohr. mouky nahradit hladkou a alespoň 2x mouku prosít, aby se pěkně provzdušnila. Uvidíte, jak buchty budou neuvěřitelně jemné a nadýchané. Doporučuji i makovou náplň (určitě stojí za to si mák doma umlít a nekupovat "umletý" mák jako polotovar z obchodu - není dobrý) - pokud zrovna máte doma nastrouhaný perník, zkuste do makové náplně přidat jednu lžíci. Někdo dává i lžíci švestkových povidel nebo kousek čokolády.

  • Veronika Bartosova | 5. 7. 2009 05:59

    Tak se povedlo! Buchticky byly vyborne,krasne nakynuly a byly vlacne a mekoucke, i kdyz do druheho dne zbyly jen dve. 1*

  • Veronika Bartosova | 2. 7. 2009 08:11

    Tak uz mi to kyne - teda doufam ze to kyne. Dam vedet jak se podarilo. Priste je ale budu muset delat kdyz je manzel doma aby to vymichal,nebo budu mit bicepsy vetsi nez on :D

  • Simča Sládková | 29. 6. 2009 14:35

    Veroniko, sušené droždí - jeden sáček (7 g) - odpovídá cca 1/2 kostce, tedy 20g čerstvého droždí. Ať se podaří!!! S.

  • Veronika Bartosova | 29. 6. 2009 09:15

    Rozhodla jsem se buchty zkusit,sama jsem je jeste nikdy nedelala,jsem zacinajici kucharinka a ziju v Australii a nemam tu maminku aby i poradila, tak se musim zeptat vas - bohuzel tu nemuzu nikdy sehnat normalni kvasnice v kostce, jake mnozstvi bych mela dat suseneho drozdi ? Dekuji

  • Tereza Turková | 24. 6. 2009 11:29

    Skvělý recept, byly to nejlepší buchty jaké jsem kdy udělala dávám 1.

  • Alena Vašicová | 19. 6. 2009 18:31

    Senzační těsto, křehké, buchty byly dlouho vláčné, těsto jsem dělala v DP.

  • marie rusnokova | 28. 5. 2009 13:26

    Právě jsem dopekla a jsou opravdu moc dobré!!!Akorát mi u některych vytekly povidla:-(.Chce to asi lepší zručnost :-))

  • Blanka Sobotková | 17. 5. 2009 21:02

    Musím moc pochválit tento recept. Těsto je vláčné a buchty nevysychají ani po delší době (samozřejmě pokud je nadšení strávníci hned nezbaští). Dávám velkou 1*.Dělala jsem s povidlovou náplní: povidla rozředím troškou horké vody a rumu, přidám skořici, hřebíček a pokud je třeba malinko přisladím.

  • Lenka Pastrňáková | 2. 5. 2009 11:00

    Úplně nejúžasnější buchty, které jsem pekla a jedla. Těsto zadělávám v DP. Moc díky za recept.

  • Jana Suchanková | 16. 2. 2009 09:25

    Tento recept nemá chybu, poprvé v životě jsem pekla buchty a hned ten den se po nich jen zaprášilo, musela jsem je dělat znovu:-) Moc děkuji!

  • jana krobotova | 10. 10. 2008 09:36

    Musím konstatovat, že něco takového jsem ještě nebaštila. Ani babička takové nepekla a to jsem si byla jisté, jako asi spousta lidí, že ta moje babička peče to nejlepší na světě. Pekli jsme buchty tchánovi místo dortu a jak nikdy chválu nešíří, olizoval se ťápal a chválil a mlaskal, prostě nádhery. Člověku ani nevadí, že je to na delší lokte. Na neděli se chystám znovu péct a moc moc se na ně doma těšíme.

  • Ida Juřicová | 7. 5. 2008 16:01

    Právě jsem je dopekla a vypadají jako z pohádky! Už se těšíme na ochutnávání :-)

  • Tonda Kmoch | 16. 3. 2008 13:27

    Buchty jsme dělali v pekárně (dle receptu "Buchty - těsto z domácí pekárny"). Použili jsme ale náplně z tohoto receptu. IMHO je škoda do povidlové náplně dávat citr.kůru, zcela to přebije chuť povidel (příp. dát opravu jen špetku).

  • Jitřenka Němcová | 16. 2. 2008 16:21

    Hurá, poprvé v životě se mi podařily buchty! Nejsem žádná mladice, peču už hodně dlouho,ale buchtám jsem se vyhýbala, protože mi vždycky z toho vyšly tvrdá kopýtka. Podle tohohle receptu byly přesně takové, jaké být mají- vláčné, nadýchané a lehounké, jako z peří. Díky,dávam 1.

  • milena kubikova | 15. 2. 2008 14:22

    katka no ja by som o vytekani naplne vedela hovorit aj hodiny....a podla skusenosti z diskusie a rad , ktore som tu dostala, som usudila ze to bolo v prilis tenkom ceste....chcela som aby tam bolo vela naplne a preto som to cesto musela roztiahnut....a presne ako pise Hela- tu v diskusii, alebo aj iva nemcova...musi byt cesto rovnomerne hrube a nesmie byt prilis tenke.

  • iva nemcova | 15. 2. 2008 11:07

    Katko,mozna pecete prilis dlouho,tim pedem se testo moc vysusi,ja osobne pecu buchty na 200 ° a jen 20 min a zustanou hezky vlacne i po vychladnuti.Ohledne vytekani naplne,tak to se mi stavalo taky,pak jsem zacala testo vyvalovat valeckem aby bylo stejne "tluste" a po naplneni necham jeste odpocinout minimalne 30 minut.Doufam,ze ma rada bude co platna,jsou tady i zkusenejsi kucharky :-)

  • Katka | 14. 2. 2008 10:24

    Nevím, kde dělám chybu - u všech kynutých buchet, koláčů, mazanců (podle všemožných receptů) mi pečivot hned po vychladnutí ztvrdne. U buchet mi navíc náplň vyteče... Poradíte mi jak na to, aby buchty atd. byly měkké a vláčné? Děkuji!

  • vilda babič | 6. 2. 2008 12:14

    těsto moc příjemné ,buchty chuťově dobrý, neměla jsem mušk.oříšek,tak proto možná jen dobrý....možná zopakuji.Babičová

  • Marie Svobodová | 1. 2. 2008 13:32

    Už jsem zde jednou tyto buchty chválila a dnes chválu opakuji. Navíc jsem od vánoc majitelka pekárny tak jsem zkusila přesně dle receptu udělat těsto v pekárně. Těsto je super a buchty ještě lepší.

  • Vlaďka Lišková | 16. 1. 2008 09:45

    Z tohoto těsta jsem už několikrát pekla koláče, protože buchty u nás "nejdou" a byly výborné. V sobotu budu opět péct koláče z tohohle těsta na přání rodiny.

  • spejsek | 10. 1. 2008 18:45

    Buchty jsou výborné. Sádlo jsem koupilla v Kauflandu v takové vaničce . Kupovala si ho tam paní, tak jsem se ji zeptala jetli je dobré. Tak ho od té doby kupuji. Jinak sálo nepoužívám. Jen na tyto buchty a letos jsem zkoušela vanilkové rohlíčky s částí másla a sádla. Jo a do vánočky.

  • Anna J | 9. 1. 2008 18:45

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu možná nejapnou otázku... Mohu použít klasické vepřové sádlo z obchodu? V životě jsem se sádlem nepracovala. Ď.

  • Jaroslava Zaklová | 24. 11. 2007 18:19

    Když se vám podaří vymíchat volné sametové těsto,nemusíte dávat bramboru.Těsto nevyvaluji,vykrajuji pomoučenou lžící,pomoučenýma rukamazaoblím,povytáhnu podle potřeby a plním.Můžete udělat moravské koláče-dovnitř tvaroh,nahoru do důlku povidla.Pomastíme a posypeme drobenku.Nepotíráme bílkem.

  • Jana T. | 20. 11. 2007 09:42

    Moniko, já dělám všechna těsta na koláče a buchty z hladké mouky. Jde to, ale nedělejte těsto příliš tuhé.

  • Zdena z JM | 20. 11. 2007 08:37

    Výborné jsou také s pudinkovou náplní:1/2 l mléka,2 vanilkové pudinky,1 vanilkový cukr,trocha rumu,dle chuti cukr.Zkuste to,je to výborné.

  • Monika Janel | 15. 11. 2007 16:22

    Jani chtela jsem se zeptat, jestli by sly buchty udelat i z hladke mouky.Bydlim ve Francii a tady polo ani hruba mouka neni.

  • Petr Hapal | 11. 11. 2007 16:59

    Díky za tenhle perfektní recept. Přítelkyně byla v práci a já se rozhod, že ji nejakpřekvapím. Umím občas něco podle receptu uvařit, ale v životě jsem ještě nic nepekl. Když pominu to, že jsem neuměl odhadnout velikost buchet a každá pak byla jiná a mnohem větší než by měla být, výsledek byl naprosto úžasný. Přesně tyhle recepty mám rád - všechno krok po kroku, aby to zvládl i amatér. Ještě jednou díky!

  • mina kubikova | 25. 9. 2007 20:31

    heli... bud pozdravena dobra zena.....hej ide len o lekvarove....takze doslova a do pismena sa budem riadit tvojimi radami a nech ma porazi ak to nevyjde. ty budes nacisto mojim kucharskym guru.....som za teba velmi vdacna....maj sa pekne.

  • Hela - | 25. 9. 2007 12:10

    Ahoj Míno, pokud se ti nedaří specielně "lekvárové" buchty, tak asi děláš zbytečně tenké těsto. Zkus nechat těsto o síle asi 1/2 cm a pokud je důkladně kolem dokola na pekáči pomastíš, tak se musejí povést. Pokud né, tak to už je asi potřeba vyměnit kuchařku! Nedávno jsem v televizi viděla, jak pečou buchty na plechu podobném lívanečníku a tam se vůbec mezi sebou nedotýkaly. Takžče by se daly péci na plechu něco jako koláče.

  • mina kubikova | 22. 9. 2007 19:46

    tak ja uz som zufala....peciem ich uz 4x a stale a stale sa mi potrhaju konkretne tie lekvarove. uz som nastudovala snad vsetky diskusie o buchtach ktore tu existuju a robim vsetko podla skusenosti a furt sa mi to potentuje. no dam im teda este jednu sancu a ak nevyjde ani ta tak potom nadobro koncim s lekvarovymi buchtami...neviem preco som na ne taka lava.

  • Pavlína Svobodová | 14. 9. 2007 08:05

    Recept je perfektní. I když nemám s něčím takovým zkušenosti buchty se povedly perfetně hned napoprvé, přítel si nesmírně pochvaloval, a i když říká, že sledké nemůže ani vidět zmizely do druhého dne

  • Máří | 10. 9. 2007 11:21

    Míno, s tím tvarohem neporadím - u nás tvarohové nejdou na odbyt. Ale asi to bude tím tvarohem, jestli obsahuje i škroby a zahušťovadla,tak se při pečení ztratí. Někdo používá místo tvarohu do buchet a koláčků sýr Riccota - je to sice trochu dražší, ale na rozdíl od tvarohu nepouští vodu a nerozmáčí těsto. Buchty jsem dělala v neděli s povidly, na půl kg mouky (hladké) jsem dala do těsta asi 5 g sádla s máslem a na promazání jsem použila dalších 10 dkg sádla - na jeden velký plech.

  • Hela - | 7. 9. 2007 15:11

    Ne, Míno, neděláš nic špatně. Pudingový prášek se může přidat do tvarohu (pokud je řídký nebo pro žlutou barvu). Ale pokud ten tvaroh nastavíš tím pudingem, tak je (podlé mé chuti) mnohem lepší a je ho velké množství. Většinou uvařím ten puding, do 1 tvarohu zamíchám (trochu vychlazenou) tak polovinu a zbytek upotřebím jinak (sníme). Puding tvaroh nastaví (krém na dort se taky nastavuje pudingem) a většinou ještě zbyde. Ale zlikviduje se - chutná jako pribinák.

  • marysa | 7. 9. 2007 15:07

    Já když dělám buchty, tak těsto nevyvaluji(já to asi totiž neumím-pří kraji je těsto tlusté, uprostřed tenké- z takového já buchty neumím), ale vykynuté těsto rovnou ze zadělávačky vykrajuji lžící na pomoučněný vál,v dlani pak roztáhnu na placičku, zamotám nádivku, buchty naskládám do pekáču, já je klidně napleskám hodně k sobě, ale každou buchtu je třeba HODNĚ omastit sádlem, pak se neslepí.Po upečení a vyndání z trouby asi tak 10min počkám aby se sádlo vsáklo, překlopím na prkýnko a hned buchty od sebe odtrhám aby vyšla pára a nesrazily se. A ještě rada od mojí mamky: jakékoliv kynuté těsto je třeba řádně "vykuchat", až je opravdu hladké a nelepí se. Chvíli to trvá, ručičky bolej, ale výsedek pak stojí za to

  • mina kubikova | 7. 9. 2007 14:05

    :o))))) hela to je neujveritelne.....usmievam sa na monitor od ucha k uchu a vyzeram ako tichy blazon...no ako fajne si mi rozjasnila tento uprsany den......jezis tak ja som to nacisto nepochopila ze ten puding nemam do tvarohu pridavat ako prasok, ale ako uvarenu vec....no vidis...stara som a neviem to.....piect som zacala len pred 3 mesiacmi, tak preto vyzeram ako *mlada gazdina*.....kym sme sa neodstahovali zo slovenska, tak pecenie zabezpecovala moja mamicka....teraz si akosi musim vystacit sama.....tak preto tolko otazok

  • Hela - | 7. 9. 2007 13:43

    Jé, ahoj Míno, znovu jsme na sebe narazily! Mě se taky dříve buchty "trhaly" ale pak jsem zjistila, že se nesmí dávat do pekáče tak moc blízko sebe (nesmějí se dotýkat) a hlavně, musí se nechat v pekáči skoro vychladnout a pak teprve vyklopit. Tvarohovou náplň dělám tak, že do půl kila tvarohu přidávám 1 uvařený vanilkový puding z 1/2 l mléka a vanilkový cukr, někdy ochutím citronem. Náplň je nadýchaná, neztrácí se v buchtách, neteče ani z koláčů a ještě ušetříš vejce.

  • mina kubikova | 7. 9. 2007 12:48

    Mari, velka vdaka, a mozte mi poradit este v tomto, raz som skusila tvarohove...a tam bol vzhlad v poriadku, dokonca sa mi podarili buchty ...jako cihly.... ako povedal moj cesky manzel, no ale ten tvaroh sa akokeby rozplynul do toho cesta ci co...zijeme v nemecku, tu nie je ten klasicky hrudkovity tvaroh, len termizovany, tak pridavam do neho vanilkovy puding, ale v tej buchte sa doslova a dopismena ako keby vsiakol do toho cesta....myslite, ze je to tym tvarohom....alebo mi poradite nejaky dalsi grif?????

  • Máří | 7. 9. 2007 08:40

    Mino, zkuste použít kvalitní hladkou mouku, těsto vyválejte tak na půl centimetru, po rozkrájení na čtverce se trochu stáhne - neroztahujte ho od středu, na zabalení si povytáhněte okraje čtverce. Pokud už teď vidíte, že těstem prosvítá náplň, zkuste ze zbytku těsta udělat záplatu. Na plech dávejte trochu od sebe a pořádné promažte na povrchu i na bocích - opravdu hodně. Ať se vám povedou!

  • Di | 6. 9. 2007 19:16

    Také jsem je dnes pekla - se švestkami, které jsem osladila rozdrobeným perníkem. Móc dobré (a to jsem buchty pekla asi 2x v životě, naposledy tak před 20 roky).

  • Radka Chmelova | 6. 9. 2007 13:15

    Tak som ich upiekla. Nejako som zle nastudovala recept, lebo som dala miesto polohrubej muky hrubu, a 40g drozdia namiesto 20. Troska to pripomina spongiu.Lekvar mi ale zaplatpanboh nevytiekol :)Nabuduce budem piect vo vacsom pekaci

  • mina kubikova | 5. 9. 2007 17:28

    prosim pomozte mi, ja fakt uz neviem kde robim chybu...cesto mi vzdy nakysne a po upeceni je tiez chutove vynikajuce.....akurat ten vzhlad....mame radi lekvarove, tak plnim lekvarom, ale neviem, ci to cesto rozvalkam prilis natenko...po upeceni sa mi buchty trhaju a lekvar vyteka....vysledok je otrasny....chutia naozaj skvele, ale vzhlad je katastrofalny.

  • Michaela Houšková | 31. 8. 2007 12:11

    Paní Jano,právě jsem dopekla buchty dle Vašeho receptu a jiné již dělat nebudu...Důvodem je má pětiletá dcera,která řekla,že jsou nadýchané a mňamózní.Což jak uznáte sama se nemusí dál komentovat...))))

  • Marie Veselovská | 20. 8. 2007 13:38

    můj první pokus o buchty..na dovolené na vysočině se po nich jen zaprášilo a buchty chválil každý, na koho vyzbyly (i přesto, že mi těsto nenakynulo) a příště si už budu jistě pamatovat, že "vlažné" mléko není to z ledničky:)..

  • Kateřina Dvořáková | 19. 10. 2006 08:58

    Musím poděkovat za recept!! Buchty jsem napekla ve velkém množství do práce (pro 7 kolegů), dva se na ně vrhli a po buchtách se zaprášilo :c) Ale ten jejich spokojený výraz...Stojí za to :c) Děkuji a chválím!!!

  • Jana | 17. 8. 2006 04:06

    Dneska jsem poprvé pekla tyto buchty a jsou moc dobré!!!děkuji za tento recept!!!

  • Zdeňka | 7. 7. 2006 20:18

    Dnes vyzkoušeno,buchty jsou vynikající,ovšem jestli jsou stejně dobré i druhý den už asi nezjistím,krčí se jich tam pár posledních.Dávám 1*.

  • Martina Maláčová | 18. 5. 2006 22:29

    Takže jsem vyzkoužela. FANTASTICKÉ. Zvládám pečení celkem obstojně, ale na to kynuté těsto jsem pořád neměla ten správný recept až teď. Buchty se jen rozplývají na jazyku a opravdu jsme doma zhodnotili, že jsou jako od babičky. Děkuji.

  • Pája | 15. 5. 2006 12:20

    Opět jsem je o víkendu pekla a opět jsou super !!! Fakt skvělé, jiné už nepeču. Vyzkoušejte, budete nadšení !

  • Di | 6. 4. 2006 07:57

    Romano, u tvarohových buchet to tak prostě je. To, co popisujete, naopak znamená, že Vám krásně nakynuly a povedly se.

  • Romana | 5. 4. 2006 21:20

    Vyzkoušela jsem několik receptů, ale buchty jsem měla vždycky tvrdé, tak jsem si řekla, že už dále nebudu experimentovat, ale po přečtení pochvalných komentářů jsem tyto buchty dneska upekla. Nejdříve jsem měla radost, že se mi povedly, měly krásně měkkou kůrku, ale když jsem ochutnala, byla jsem zklamaná. Nevím, kde jsem udělala chybu, ale jsou uvnitř duté(prostě jen tvaroh, pak nic a kůrka). Komu se povedly, nevíte čím to může být? Dík.

  • Marsí | 5. 4. 2006 08:45

    Jako z pohádky...jen je vrazit do rance a tradááááá.....

  • martina | 4. 4. 2006 14:30

    jsem nová návštěvnice a říkám.ještě ještě ještě něco vynikajícíhooooo.paní jano to je pohádka...ddděkuji mockrát a čekám na další..

  • Magdina | 27. 3. 2006 10:01

    Pekla jsem o víkendu.Nedělala jsemmalé buchty, ale velké vevnitř s tvarohem, navrch marmeláda a posypka.Těsto na tyto velké koláče bylo trochu řidší,ale když jsem ho podsypala, pracovalo se s ním celkem fajn. buchty jsou skvělé!!!! Dávám 1.

  • Pája | 20. 2. 2006 12:05

    VYNIKAJÍCÍ !!!!!!!!!!!!!!! Postupovala jsem přesně podle receptu a upekly se mi nádherné vláčné buchty. Recept je naprosto geniální. Dávám 1*.

  • Marie Svobodová | 12. 2. 2006 16:32

    Výborné buchtičky.Konečně jsem došla na to čím to je, že moje buchty nebyly nikdy takové jako pekávala maminka. Určitě je to použitím sádla. Sice méně zdravé,ale 100% lepší, žádný tuk ani olej sádlo v těchto buchtách nenahradí. Už jinak dělat ani nebudu. Zase jeden starý výborný recept. Díky p. Janě a jen tak dál. Hodnotím 1.

  • Jarmila B. | 10. 2. 2006 17:06

    Přesně tak je dělala vynikají kuchařka - má babička. Jen vždycky mi říkala: DOVNITŘ sádlo, ZVENKU máslo

  • kája | 25. 8. 2005 22:39

    naprosto skvělé, jiné buchty uz nepeču,a to mám vyzkoušených hodně receptů . Jen se po nich zaprášilo

  • marcela slamdeckova | 16. 8. 2005 19:20

    Tak uz se tesim az vyzkousim,podle receptu to opravdu asi bude vynikajici,dam vedet..

  • Jana z VM | 16. 8. 2005 08:17

    Paní Jano, to je hrůza, úplně se "bojím" dalších a dalších Vašich receptů. Absolutně nemůžu nikdy stihnout všechny zkusit. Jakmile si připravím nějaký, Vy už vyrukujete s hafem dalších, prostě nevím, kde mi z toho hlava stojí !! Nejlépe by bylo chvilku se na ně nedívat... ale to zase člověku nedá, ta zvědavost nás kuchtiček je veliká!!! Díky, díky za všechny excelentní recepta :))

  • Jana Tichá | 15. 8. 2005 14:20

    Určitě vyzkoušejte :-)) Mám vyhlídnuto ještě několik prastarých receptů, tak se těšte :-))))

  • Airan Novakova | 15. 8. 2005 14:14

    Pani Ticha, jestli budete pokracovat v zasilani starych receptu , tak se nase rodina ubuchtuje a budete nas mit na svedomi:-))) Mne to neda a ja to vyzkousim, hned dam vedet jake byly:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Buchty Snídaně Dopolední svačina Oběd Svačina Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Citronová kůra Cukr Droždí Hnědý rum Horká voda Hořké mandle Hřebíček Máslo Mléko Moučkový cukr Mouka Muškátový květ Muškátový oříšek Sádlo Smetana Sůl Švestková povidla Tvaroh Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rybí pomazánka z tuňáka

Rybí pomazánka z tuňáka

Zapečené těstoviny se špenátem a tofu

Zapečené těstoviny se špenátem a tofu

Kakaové řezy s tvarohem a jablky

Kakaové řezy s tvarohem a jablky

Hrníčkové knedlíky

Hrníčkové knedlíky

Domácí kandovaný zázvor

Domácí kandovaný zázvor

Batáty pečené v troubě

Batáty pečené v troubě

Jednoduchá vajíčková pomazánka se salámem

Jednoduchá vajíčková pomazánka se…

Dršťková polévka I.

Dršťková polévka I.

Letní salát s mozzarellou

Letní salát s mozzarellou

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

83
Houbovník z Pojizeří
Houbovník z Pojizeří
42
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
41
Čokoládová poleva na zmrzlinu, pudink apod.
Čokoládová poleva na…
33
Dušené pepřové karé v cibuli
Dušené pepřové karé v…
31
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz „Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

„Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Staročeský domácí chléb
Staročeský domácí chléb
Staročeský guláš
Staročeský guláš
Staročeský jablkový nákyp
Staročeský jablkový nákyp
Starodávné pracny
Starodávné pracny
Steak Diane
Steak Diane
Steak Chateaubriand
Steak Chateaubriand
  • Recepty.cz
  • Starodávné buchty
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact