• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Staročeský guláš
Napište svůj komentář k receptu

Staročeský guláš

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 29
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Staročeský guláš
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,50
      kg hovězí kližka
    • 1,50
      kg cibule
    • 250
      g sádlo
    • 70
      g červená paprika
    • kečup - jemný
    • voda
    • oregáno trochu
    • 2
      ks kapie
    • pepř mletý
    • chilli papričky dle chuti
    • sůl
    • mouka na zahuštění
    • 4
      ks česnek palice
    • majoránka
    • 1
      ks pivo sladší
    • zakysaná smetana malinko - pro labužníky

Postup přípravy receptu

1
Ve velikém hrnci - případně cisterně, rozpálíme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, (cibuli za občasného míchání skoro připálíme), jedině takto uděláme ten správný základ na guláš! Potom přidáme chilli, pepř a nakrájené maso.
2
Když se maso osmahne, přidáme papriku, promícháme a necháme podusit na středně velkém žáru asi 3 minuty. Přidáme trochu oregána a asi 150 g kečupu. Promícháme a na mírnějším ohni dusíme za občasného podlévání asi 2-2,5 až 3 hodiny, dokud maso není skoro měkké.
3
Zhruba 1/2 hodiny předtím, přidáme 2 podél nakrájené kapie a za podlévání (je-li nutné) jej přivedeme k bodu, neboli bodíku, kdy přidáme soli tolik, kolik je potřeba.
4
5 minut před koncem přidáme prolisovaný česnek, dost majoránky a dle potřeby rozkvedlanou mouku. Nakonec přidáme 0,2-0,3 dl dobrého českého piva a už nevaříme, jinak se pivo vytratí.
5
Necháme uležet 2-3 dny. Takto zrozený guláš má výjmečné chuťové vlastnosti, že vám již jiný guláš ani chutnat nebude!
6
Podáváme s dobrým knedlíkem, kolečky cibule, pivem a pro labužníky doporučuji, lžíci/lžičku kysané smetany navrch.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kančí guláš - staročeský

Kančí guláš - staročeský

Pravý staročeský smažený kapr

Pravý staročeský smažený kapr

Staročeský domácí chléb

Staročeský domácí chléb

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Radek | 22. 12. 2016 16:43

    Staročeský v názvu a tak vidím v zcela jasném světle jak si třeba Karel IV otvírá kečup Heinz,nebo jinéj když ani rajčata neznali a chilli papričky jsou na tom asi stejně....jinak celkem fjan recept jen bez těch rajčat,kapie,pivo bych dal hned po zatáhnutí masa a v posl třetině varu chlebovou strouhanku....místo toho chilli hned jak je cibulka do hněda,tak jednu feferonku do tuku aby se rozvinula její chut....tohle bych klidně staročeským gulášem nazval...

  • Artemio | 18. 10. 2016 22:42

    Blbost, smažit na začátku papriku, zhořkla by, ta se přidává až ke konci

  • Aleš | 18. 4. 2014 12:27

    Zahustit hmmm... kdy a kolik když nevím kolik tam má přijít vody. Jestli je to na 10 porcí nebo jen na 1?? Chaos. Prosím autora at bud píše recept naprosto přesně a nebo at psaní receptů nechá na někom kdo to umí napsat tak aby to šlo vyrobit přesně popsaným postupem. :'(

  • Aleš | 18. 4. 2014 12:19

    Může mi někdo vysvětlit kdy tam dam vodu? a KOLIK? Nebo má autor na mysli podlít?? a zase teda KOLIK vody? Nesem kuchař, ale pro mne jako laika, je toto nepoužitelný recept. Možná je to chutově dobré, ale dle tohoto receptu jako laik to nejsem schopen vyrobit. Pokud už jsem někdo dá recept tak je to návod na výrobu, nebo NE? Dost chatrný návod. Nepřesný. :'(

  • Josef | 14. 3. 2013 01:36

    kečup teda rozhodne ne a kdyz uz to musite zahuštovat rozkvedlanou moukou tak se to musi provařít trochu déle než pět minut, tenhle postup zda se dost tragickej, misto kečupu bych rozhodně použil rajský protlak který zarestujeme a pak přidat papriku jen kratce zamichat a zalít vodou nebo vývarem, spíš vývarem (neosoleným) dochutíme až nakonec

  • Soptik | 20. 9. 2012 07:17

    místo kečupu dávám rajský protlak je to lepší

  • Kolyč
    Kolyč | 29. 8. 2012 17:13

    Staročeský guláš ? Kečup tam nemá co dělat, ledatak rajský protlak a zahustit moukou ?? :-! zahustit jedině chlebem, tomu se nic nevyrovná... 8-)

  • Aneta | 27. 8. 2012 16:53

    Doporucuju otevrit kucharske normy, soucast KAZDE kuchyne a jidelny a nalistovat si gulas. Svete div se, dava se tam rajsky protlak! Takze nechapu, co se tak podivujes kecupu!

  • Pepek | 11. 3. 2012 16:09

    ronasek> ty musíš být retardovaná, kečup nemá v guláši co dělat, to si nakydej na špagety se sejrem

  • ronasek | 11. 3. 2012 13:38

    výborný guláš a pokud má někdo problém s ingrediencí typu kečup, tak ho tam prostě nedá nebo ať si vybere z další 200 receptů na guláš, co tu jsou 8-) za mě určitě za jedna!

  • anna.gerwi | 15. 10. 2011 18:39

    No tak to nevim to je ale narez...nechapu co je na tom tak obtizneho? normalni gulas a bez kecupu je lepsi :-P

  • anna.gerwi | 15. 10. 2011 18:39

    No tak to nevim to je ale narez...nechapu co je na tom tak obtizneho? normalni gulas a bez kecupu je lepsi :-P

  • Kdosi | 23. 9. 2011 18:28

    Staročeský guláš a ingredience kečup? To je nějaká sranda, ne? :-S

  • Kdosi | 23. 9. 2011 18:28

    Staročeský guláš a ingredience kečup? To je nějaká sranda, ne? :-S

  • Anonymous | 7. 8. 2011 01:53

    Staročeský guláš? Oregano, kapie, pivo nakonec bez vaření? Dobrou chuť staročeši :-)

  • Anonymous | 15. 5. 2011 14:11

    vyborny :))). sice som ho varila 6 hod, ale stalo to za to

  • recepty73
    recepty73 | 2. 1. 2011 19:38

    Místo kečupu používám protlak a trošku cukru,sádla určitě nedávám 250 g :-( ,... takto připravený guláš má u nás vždy velký úspěch a kápie v guláších chybí málokdy ;-) :-P .Výborný je i posypaný slabými plátky cibule nebo česneku :-[ ...

  • kukulin | 1. 1. 2011 20:56

    Tak dobrý guláš jsme ještě asi nejedli. Bohatá chuť s výrazným česnekem. Příště budeme na nový rok dělat jen tenhle. Diky

  • Josef Chalupny | 21. 1. 2009 22:28

    Tak takový guláš neumí ani moje babička. Bylo pro mě velikým úspěchem, když mi ho pochválil a s chutí si i přidal dokonce můj taťka, který se už několik let marně pokouší o pravý gulášek. Chutná celé rodině a všichni chtěli ochutnávat už když jsem ho sundaval z plotny. Děkuji moc za recept a vzkaz pro ty, kteří tady trapně diskutují o tom, co je zdravé nebo co by bylo lepší...dělejte si guláš jak chcete, ale nebude tak dobrý jako tento!!!

  • Jana T. | 20. 1. 2008 21:35

    Výborný guláš, komu se nelíbí ať si najde jiný recept. Jsou jich přece stovky. Můj syn dělá podobný, někdy ze zvěřiny, nebo třeba taky z vepřového. Vždy větší množství a pokaždé má úspěch. Dávám velikou 1!!!

  • Zuzana Rimac | 19. 1. 2008 05:22

    NEJLEPSI GULAS KTERY JSEM KDY JEDLA! Diky mistre...

  • Zdenek | 18. 1. 2008 22:26

    Guláš je možno zahustit i strouhaným starým chlebem a provařit ,,nepřehnat", uležený je lepší i když to není podle normy EU

  • Jana | 19. 4. 2007 15:13

    Já vařím téměř stejný guláš a právě dnes ho budu dělat ze 3 kg masa pro partubrigádníků.A použiji tento recept,určitě bude výborný.

  • Daniel | 14. 4. 2007 13:36

    Pro zdraveho pracujiciho cloveka je takto upravene sadlo dobrou energii,stejne tak i 4(hlavicky} strousky cesneku a kecup take.Jiz ma prababicka zahustovala moukou a take nerozumim co maji narazky na tento gulas delat s priblblou amerikou.PS:kdo nema doma lednicku nebo DOBRY sklep , gulas nikdy neulezi!PS2:Priste vam zase neco poslu bando houpa nevdecna ...

  • Zdena z JM | 29. 3. 2007 09:46

    Co se týká tzv.středomořské diety:před 20 lety jsem byla v bývalé Jugoslávii a na jejich jídlo mám jednu vzpomínku:vše přímo plavalo v oleji.Takže nic moc.Od té doby jsem v Jugoslávii nebyla,takže možná se to změnilo.Italská kuchyně se mi zdá mnohem lepší.

  • Lenka Kristová | 29. 3. 2007 00:52

    Di, taky některá jídla zahušťuji moukou. Protože jsem žila několik let na jihu, vím, že jižani tlustnou hlavně proto, že celý den moc nejedí, až večer, když už není horko...k jídlu jedí spoustu bílého chleba a jídlo mají rádi hodně olejové. Dožívají se vysokého věku díky tomu, že jedí ke každému jídlu hodně syrové zeleniny a díky olivovému oleji, ten dokonce dokáže ochránit ženy při denním používání před rakovinou ženských orgánů. Možná taky žijou trochu jinak, pohoda, ne tolik stresu a taky vypijou denně asi 4 litry pramenité vody, která odvádí toxické zplodiny z těla ven.

  • Di | 28. 3. 2007 15:36

    Já Vám to neberu a taky o tom nebyla diskuse. Staročeský guláš nejspíše nebude japonská nebo středomořská specialita a nebude to americký způsob zahušťování. Když už jste ale opět nahodil téma zdravosti a nezdravosti jídla, ráda bych věděla, proč jsou někteří obyvatelé Středomoří při tak zdravé stravě Středomoří tlustí. Vloni jsem měla možnost pozorovat italské puberťáky a bylo to přímo hrozivé. To u nás nevidíte.P.S. Proč bych to měla brát jako útok na svoji osobu?

  • Jozef T. | 28. 3. 2007 15:20

    P. Di, :"Vodou s moukou běžně zahušťují české hospodyně", to ale neznamená, ze tomu je tak na celom svete a ze je to správne. V zvysku sveta, kde sa jedlá pripravujú daleko zdravsie (známa Stredomorská diéta) ziadne zahustovanie neexistuje a tamojsí obyvatelia sa dozívajú druhého najvyssieho priemerného veku na svete (hned za Japoncami, dokonca zeny este o niekolko mesiacov vyssieho!) A neberte to ako útok na Vasu osobu, to je celým svetom uznávaný fakt!

  • Di | 27. 3. 2007 11:27

    Jakou amerikou? Vodou s moukou běžně zahušťují české hospodyně, pokud nechtějí dělat těžší jíšku!

  • Kamil Krybus | 27. 3. 2007 10:50

    Vanička sádla a 30 stroučků česneku je na to množství surovin snad trochu moc. Americký fujtajbl kečup bych určitě nahradil rajským protlakem. Takový typ guláše se podlévá vývarem z kostí a ne vodou. Pivo bych určitě provařil, protože tak se lépe otevřou chtě. Určitě bych vynechal maggi a hlavně zahuštění amerikou (voda + mouka), to snad ne!

  • Majka Rončáková | 26. 3. 2007 12:03

    Jak to děláte, že se guláš 2-3 dny uleží?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Hovězí
Maso Hovězí Oběd Večeře Vaření Výjimečný den Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Červená paprika Česnek Chilli papričky Cibule Hovězí kližka Kapie Kečup - jemný Majoránka Mouka Oregáno Pepř mletý Pivo Sádlo Sůl Voda Zakysaná smetana
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Coleslaw - podzimní vitamíny

Coleslaw - podzimní vitamíny

Palačinky Hana a Hana

Palačinky Hana a Hana

Kompotová buchta na plech

Kompotová buchta na plech

Ryba s těstovinami

Ryba s těstovinami

Cizrna na italský způsob III.

Cizrna na italský způsob III.

Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou

Smetanová omáčka s hlívou ústřičnou

Kroupový oběd (večeře)

Kroupový oběd (večeře)

Kiwi smoothie

Kiwi smoothie

Fitness špagety s hovězím masem

Fitness špagety s hovězím masem

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

54
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
40
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
36
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
28
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
24
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…

Zajímavé články

Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi…
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se za nimi skrývá?
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se…
Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou superpotravinu po celý rok
Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou…
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
AHA.cz Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Poslední filmové Vary Jiřího Bartošky: Mrazivá slova o loučení!

Poslední filmové Vary Jiřího Bartošky: Mrazivá slova o loučení!

SportRevue.cz FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

Maminka.cz Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Kdyby pohled zabíjel... 25 fotek naštvaných miminek, která vás zaručeně rozesmějí

Blesk Horoskopy Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Další doporučené recepty:

Staročeské zelí s kroupami a uzeným
Staročeské zelí s kroupami a uzeným
Staročeské zelníky s bramborami
Staročeské zelníky s bramborami
Staročeský domácí chléb
Staročeský domácí chléb
Staročeský jablkový nákyp
Staročeský jablkový nákyp
Starodávné buchty
Starodávné buchty
Starodávné pracny
Starodávné pracny
  • Recepty.cz
  • Staročeský guláš
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact