Staročeský chléb byl po staletí základní potravinou, kterou musela zvládnout upéct každá dobrá hospodyňka. Základem byl samozřejmě kvásek a žitná nebo pšeničná mouka. Chléb se tradičně připravoval v peci, dnes si ho s pomocí našeho receptu můžete jednoduše upéct v troubě.
RADA: Jak na domácí kvásek?
RADA: Jak skladovat chléb?
Dobrý den, právě tento chleba dle vašeho receptu zkouším. Vše je zatím v pořádku a v troubě ještě vykynul, ale přijde mi celkem suchý
Dobrý večer, Teď jsem dopekla chléb dle Vašeho receptu. Zaujal mě svou jednoduchostí. Těsto jsem vypracovala, nechala hodinu kynout na lince (vykynulo nádherně), zpracovala znovu, začla jsem predehrivat troubu na cca 190°, udělala jsem 2 chleby (mel jsem strach, aby se mi vevnitř upekly). Nechala jsem asi 10 minut na plechu přikryté utěrkou, potřeba jsem vodou a dala do vyhřáté trouby. Pekla jsem hodinu. Chléb má úžasně krupavou kůrčičku a je krásně nadychany a měkkoučký. Takto jsem si na chlebu již dlouho nepochutnala. :) Mockrát děkuji za recept. Je naprosto top a jiný chleba už neudělám. :) a je škoda, že nejde vložit foto do komentu :) nejlepší chléb a uvažuji i nad tím, že chléb již nikdy nekoupím :) vážně top nejlepší :) Děkuji.
Nevim co jsem udelala spatne ale zkousela jsem tenhle recept dvakrat a chleba je pokazdy tvrdy jako kamen :'(
Nevim co jsem udelala spatne ale zkousela jsem tenhle recept dvakrat a chleba je pokazdy tvrdy jako kamen :'(
Vcera jsem pekla chleb poprve a muzu rict zaprasilo se po nem pekne rychle...a je rozhodne lepsi nez kupovany... urcite doporucuji :-)
Zdravím, moc děkuji za výborný recept. Již peču po třetí. Již 2x jsem udělala cibulový chléb a dnes se peče škvarkový. Oceňuji i to, že chléb je dobrý i po vychladnutí na druhý den. :-)
Dala jsem půl na pul hladkou a žitnou mouku, osmahnutou cibulku a z těsta dalamánky. Výborné. Pro ty, co mají problém s vykynutím těst- používám pouze vážené kvasnice, žádné sušené a nikdy jsem neměla problém s nakynutím.
Chléb je moc dobrý,dělala jsem poprvé a snědl se hned za jeden večer s tuňákovou pomazánkou. A dnes ho dělám na 3x s tím že podělím rodinu. Snad jim také bude chutnat :-) děkuji za skvělej recept ;-)
Ahoj.. jdu dnes chleba zkusit (nechce se mi jezdit do kramu), tak jsem na to zvědavá :-). Jinak četla jsem v komentářích nějaké problémy s droždím. Vy zjistila jsem, že jeden sáček sušeného droždí (10g) = 25g klasického droždí. Měla jsem doma klasické a v receptu bylo sušené, a povedlo se úžasně!!! :-) tak přeji všem zdatný kvásek a pečení zdar :-)
Tak ho peču a zachvíli by měl být tak jsem zvědavej protože mi málo vykynul O:-)
Dnes jsem pekla. Super a chutove je skvely !!! Delala jsem kminovou klasiku ,ale priste skusim pridat Olivy.Dekuji za prima recept.
Co je tohle za slátaninu? Chleba bez žitné mouky není žádný chleba, alespoň ne vČeské republice. Tohle je normální toust :-(
Nikdy do chleba nepíchat !!! Stačí poklepat, upečený chléb zní dutě. ;-)
Můžu se zeptat z jaké mouky? Jestli je v pohodě "normální" nebo nějaká specialní :D
Taky peču poprvé a budu do toho píchat špejlí, když na ní nic nezůstane, je hotovo... aspoň tak to funguje u jiných těst :-)
Chleba jsem pekla poprve a bohuzel, je z toho bochnik tak tvrdy, ze bych s nim mohla zabijet :D Nejspis to bylo susenym drozdim, testo bylo strasne tuhe a nevybehlo podle mych predstav...ale aspon za tu kminovou vuni davam z ciziny za 1 ;)
ahoj, kyne mi chleba a mám trochu zmatek v délce pečení a stupních ... máte někdo dobrou zkušenost? troubu mám elektrickou ...
ahoj, kyne mi chleba a mám trochu zmatek v délce pečení a stupních ... máte někdo dobrou zkušenost? troubu mám elektrickou ...
mléko je to teplé mléko s cukrem a droždím - kvásek :)
Nejak nevidim v tom receptu to mleko :D
dnes peču chléb poprvé a chci se zeptat jak zjistím, že je chléb hotový. Už má peknou krustičku. Kam se podívám tam se jiná doba pečení :-(
;-) ;-) Výborný recept už několikrát jsem zkoušela a musím říct že chleba je velmi dobrý. Jen bych k receptu dodala každých 20 minut potřít směsí vody a octa chléb má pak lepší kůrku. Teď peču další a z trošky těsta jsem udělal kuličky, které jsem naplnila marmeládou myslím si že by mohl být dobrý i plněný chléb.
pravděpodobně špatné droždí nebo studená voda (mléko)
Já dříve dělal chleba tak, že první jsem dal dělat těsto a peklo se až druhy den. Tento recept je 100% lepší. Mám troubu, co péče jen odspod. Vždy luxusu výsledek. Ovšem bych doporučil takovou skleněnou mísu s víkem.Stojí kolem 3OO Kč(simax). Udělám těsto hodinou kynout a hodinou pecu.Rozdíl jen že dávám 400 hladké a 100g žitné. Semínka dle libosti. Základ je předehrana trouba a ta miska. Těsto do ní vyklopim a chleba odskočí od dna(jde pak vyklopit). Péči hodku, výsledek vždy luxus.Nic jako hrnky s vodou atd nedavam. Jen po vytažení potřít vodou. Udělá se tak kůrka.
Chci se zeptat jak má vypadat to těsto? Když jsem dělala jiný chléb, bylo krásně nadýchané. a u tohoto receptu bylo těsto hodně tuhé a skoro nevykynulo.
Pekla jsem chléb poprvé, je vynikající,držela jem e receptu, mám jen levnou horkovzdušnou troubu, předehřála jsem na 220, po vložení bochníku jsem zmírnila na 180, přikryla po chvíli alobalem, na dno trouby hrnek s vodou, občas potřít, kůrka není tvrdá, třeba moje zkušenost s horkovzduchem někomu pomůže, autorovi receptu děkuji.
Já při pečení dávám do trouby ještě hrneček s vodou a solí. Při pečení chléb čas od času potřu touto vodou. Chléb odkrývám až na posledních cca 15-20 minut, jinak celou dobu nechávám alobal.
Já při pečení dávám do trouby ještě hrneček s vodou a solí. Při pečení chléb čas od času potřu touto vodou. Chléb odkrývám až na posledních cca 15-20 minut, jinak celou dobu nechávám alobal.
Nevím na kolik je dotaz aktuální, ale já jej pekl odkrytý asi polovinu času, Když už měl barvu která se mi líbila tak jsem jej překryl alobalem. S výsledkem jsem byl spokojen.
chleb se pece odkryty nebo ne?
Pochybovala jsem o receptu ale chlebik jsem ted dopekla a je vynikající jend doporučuji pect na méně stupňů po delší dobu...jjinak davam bodik :-)
Dnes jsem tento chléb pekla a povedl se. Je dobrý :-)
Já do něj nahrubo nasekám vlašské ořechy a všichni se po něm mohou utlouci. Jedí ho suchý nebo jen s plátkem eidamu. Doporučuji zkusit :-)
Já zrovna peču z obyčejné bílé hladké, s olivami a dýňovým semínkem. Minule jsem dávala žitnou a obyčejnou hladkou (půl na půl). Je velice dobrý, akorát se musí péct na nižší teplotu, jinak je opravdu jako kámen.
Prosím na tento chléb se používá obyčejná hladká mouka?dekuji
Tak. Testo odpociva pridal jsem hrstku skvarek a opecene sezamove seminko tak jsem zvedavi 8-) :-S
Můžeš,ale chce to trošku víc mléka
Úžasný chléb! Velice doporučuji! Povedl se na poprvé! Jen jsem navíc potřela rozmíchaným vajíčkem s trošičkou vody. A prvních deset minut pekla na 250°C (kvůli kůrce) a pak snížila na 160. :-)
Úžasný chléb, krásně vláčný.. jediné, co jsme změnila: Pekla jsem 10 minut na 250 °C kvůli vytvoření kůrky a pak potřela vajíčkem s trošičkou vody a snížila teplotu na 160°C a pekla celkem tu hodku a půl, jak píše autor a vyšlo to skvěle. :-) děkuji za recept! :)
Tento chléb peču už podruhé, poprvé dopadl skvěle :-) ;-)
Udělala jsem přesně podle popisku a chléb jsem vytáhla tvrdý jak kámen :/ :O trochu nechápu :-S
Ahojky....ted jsem dopekla chlebíček a mohu jen doporučit ;-) je výborný a jak někdo píše,že je cítit moc droždím....u mě je vše ok :-D přidala jsem cibulku a pekla jsem něco přes hodinku a bohatě stačí.Zkoušela jsem více chlebů,ale tenhle je ten nej :-* Příště přidám česnek :-\ hodně štěstí všem při pečení. 8-)
Dnes...teda přesněji ted jsem dopekla chlebíček a mohu jen doporučit... je výborný ;-) pekla jsem něco přes hodinku a bohatě stačilo :-\ a s přidanou cibulkou je to také moc dobré!!!Přístě zkusím s česnekem :-P
Výborný chleba! Dala jsem tam slunečnicová a sezamová semínka a je perfektní. Nesouhlasím s předchozími komentáři, že je tam moc cítit droždí. Je opravu výborný, ode dneška už chleba nekupuju. Děkuji za recept!
Taktéž mám pocit, že je tam moc droždí a chléb je chuťově moc kvasnicový :-( , a to jsem ho schválně dělala dvakrát a pokaždé s jinou značkou droždí.
:-[ ....svata pravda Cisaruv pekari! :-)
muzu tam dat 300g zitnou mouku a 200g hl.mouku?
Dobrý den, děkuji za recept - výýborný! Pro začátečníky doporučuju vložit chléb na cca 5min do max. rozpálené trouby (250°C) aby naskočila kůrka a pak dopéct na cca 180°. Potírala jsem vodou s octem a měním oblíbený recept na chleba :-)
Mohla bych se zeptat, jak poznáte, že je chléb hotovy? Budu ho dělat poprvé, tak bych nerada něco podcenila.. děkuji za odpovědˇ
Dělali jsme chleba před chvílí, super, ale dost zapáchá droždím ... je to možné ? Dali jsme přesně podle receptu. Nebo nějaký typ, jak se tomu vyhnout ... děkuji, M.
:-D :-D :-D je naprosto luxusní a jednoduchýýýýýýýýý ,mňám. Máme taky hotovo a s cibulkou naprosto božíííííííííí :-P
Ano, pekaři, mlynáři dávají palec nahoru :-)
Si děláš prdel?!?!?!
Naprosto výborný, jednoduchý, rychly a naprosto se neda porovnat s chlebem z obchodu. Doteď již chleba nekupuju :-)
Dobrý den chci se vás zeptat jestli se chleba něčim potírá např vajíčkem nebo tukem chystam se ho péct o víknedu :-)
Chleba mooocccc dobrej :-)
Svatá pravda.
Upekla jsem ho a skutečně se po něm zaprášilo ;-) Rodina si jej velmi chválila. <:-)
pozor,žitná špatně kyne :-(
Právě to začínám zadělávat. Použiju část mouky žitné celozrnné a část špaldové.
kdyz je kostka drozdi 42g, tak kolik toho drozdi bude kdyz je to suche drozdi? .... bohuzel v Peru mame jen to suche.... :-(
Zkoušela jsem hodně receptů ale tento je ze všech nejlepší :-) chvíly mi trvalo než se mi opravdu povedl asi 4 chleby ale ted je bezkonkurenční palec nahoru
Zkoušela jsem hodně receptů ale tento je ze všech nejlepší :-) chvíly mi trvalo než se mi opravdu povedl asi 4 chleby ale ted je bezkonkurenční palec nahoru
Dnes peču chleba prvně. Je v troubě už chybí jen 20 minutek a je hotov,těsto se dělalo dobře,krásně vykynulo,přidala jsem do těsta trošku nakrájených oliv a myslím že i chuťově bude super,voní nám celičký byt. Děkuji za recept. <3
Proboha, jak jste přišel na název té své veky? Tohle nemá se staročeským chlebem lautr nic společného. Staročeský chléb se peče z pšenično-žitné mouky a zadělává se žitným kváskem, V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ tam nepatří droždí, mléko ani cukr, nebo dokonce nesmysly, jako olivy či smažená cibule. Staročeský chléb se skládá z chlebové pšeničné a chlebové žitné mouky (chlebová mouka obsahuje více popelovin než klasická hladká, z které děláte palačinky; úhrnné množství žitné mouky musí být v tradičním staročeském chlebu alespoň 50%; dalším typem žitné mouky je kvalitnější vejražka, z níž se také dříve pekl o něco dražší "vejražkový chléb"), žitného chlebového kvásku, vody, soli, kmínu, koriandru a případně fenyklu a kyne nejméně 6 hodin. NIC VÍC TAM NEPATŘÍ!! Jinak to není žádný staročeský chléb. Tím neříkám, že ten váš výtvor nemůže být dobrý, ale STAROČESKÉMU CHLEBU SE TO NEPODOBÁ ANI VZDÁLENĚ!
Přidala jsem v mozdiri roztlucenou bazalku s olivovym olejem, k tomu parmazan, vše AZ tesne před pečením a chlebicek byl luxusní.
super receptík velice dobry chleba není dlouhá příprava pro začátečníky idealní recept dopručuji vyzkoušet :-) :-D
Pečení chleba doporučuji nejprve krátce při vysoké teplotě, rozhodně nad 200°C, já dávám mezi 220 a 240°C (pece na chleba v pekárnách mají cca 300°C) a po zhruba 5-7 minutách stáhnu na 150, ale než teplota tolik poklesne, chléb je hotov. Kontrola poklepáním na spodek chleba - jestliže zní "dutě" je hotový. Doba pečení bývá 15-30 minut podle velikosti chleba. Peču takhle bílé i celozrnné chleby a jsou super. Pokud nemáte na troubě program s udržením vlhkosti je dobré občas cáknout trochu vody, která se odpaří a prostor trouby zvlhčí, ale nutné to není.
tyvajdo.. jsem úplný začátečník, a když něco dělám tak spíš to je vždy zkouška, tohle se opravdu vyplatilo zkusit. Zapomněli jsme koupit chleba, tak jsem upekla podle tohoto receptu... úúúúžasný, přítel už si pochutnává... <3
Dobrý den, prosím pěkně, peče se v předehřáté troubě ?
chleba jsem ještě nepekla, tento jsem si vybrala za první pokus, jako vypadá krásně ale bohužel pořekadlo kdo po mě kamenem, ty po něm chlebem ztrácí smysl. Nevím co jsem udělala špatně, snažila jsem se přesně podle návodu jen jsem dala třetinu žitné mouky. Chlebík má kůrku dobře 5mm silnou, nakrájet téměř vůbec nejde, střídku teda vydlabavám :-P no nevím, jaksi ani chuť nic moc. Je možné, že by to bylo tou žitnou moukou? Nebo mi moc peče trouba? Příště zkusím asi péct podle Misinky. ;-)
nevím, co bylo špatně - možná jsem neměla dělat těsto v pekárně? prostě se chlebík nějak nepovedl...
Dobrý den,chystám se na pečení chleba,ale mám v tom trochu zmatek.Pán který uvedl recept peče 1,5 h na 180-200 stupňů a misinka má jiné stupně i čas jen 35 minut.Jaká je teda správná doba pečení.Mám také el.troubu.
Dobrý den, chleba jsem vyzkoušela a je perfektní jen jsem si tekutinu rozdělila na 150 ml mléka a 150 ml vody. Přidala jsem jednu menší vařenou bramboru, kterou jsem nastrouhala. Peču v el. troubě 15 minut na 225 stupňů poté zmírním na 200 stupňů a peču dalších 20 minut. Během pečení třikrát potírám vajíčkem smíchaným s vodou......je to výborný recept a děkuji za něj......chléb nebudu kupovat, ale už je sama péct
A jestli použit suché droždí, kolik toho mám použit?
než chleba stačil vychladnout už nebyl a hlavně se mi podařil a nejsem žena.
Právě mám chlebíček v troubě a čekám jak dopadne. Vypadá skvěle, jenom jsem ho parkrat potrela bilky aby byl lesklejší :-) :-[
Diky moc za recept, chlebicek se opravdu povedl, jeden jsem udelala s cibulkou a trochou skvarek a druhy s rozmarynem a cernou olivou, jen behem peceni jsem potirala vodou s jednou lzici octa. :-)
Výborný.. Naše rodina nikdy moc nemusela chleba.. Ale tento chléb sní dřív než stačí vychladnout..Proto vždicky děláme dva najednou :)
nej nej nej !!!!!!!!! nejskvělejší chleba! :-) :-) :-) Elis Olomouc
Ahoj, tak tento chleba je bezkonkurenční. Vaše Elis!!! ;-)