• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Staročeská vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Staročeská vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Staročeská vánočka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg polohrubá mouka
    • 2
      kostka droždí
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • citronová kůra z půlky citronu
    • sůl
    • 150
      g vlašské ořechy
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks vejce
    • 100
      g cukr krupice
    • 0,25
      l mléko
    • 0,25
      kg máslo
    • sultánky
    • 200
      g mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

1
Všechny suroviny si připravíme na stůl, aby vše mělo stejnou, pokojovou teplotu. Mléko navíc přihřejeme.
2
Začneme kváskem – čím méně si kuchařka věří, tím ho použije více. My budeme potřebovat 1 kostičku, zasypeme cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme v přikryté misce na teplém místě vzejít.
3
Do mísy prosejeme mouku, osolíme a přidáme strouhanou citrónovou kůru. Mouka se prosívala nejen proto, aby se odstranily případné nečistoty z pytlů, ale také aby se provzdušnila, neboli nadlehčila. Vše zamícháme a uděláme důlek. Do něj přidáme vejce, vzešlý kvásek, přeškvařené máslo tělesné teploty a uhněteme.
4
Těsto přikryté utěrkou dáme vykynout na teplé místo. Po vykynutí přidáme hrozinky a vlašské ořechy, prohněteme, necháme 15 minut odpočinout, potom vyndáme na vál a vytvoříme 8 bochánků.
5
Z nich vytvoříme 2 kusy copů ze tří pramenů, a 1 cop ze dvou pramenů. Spodní část bude nejsilnější. Copy pomažeme přeškvařeným máslem a vánočku naskládáme na sebe.
6
Do vánočky zapícháme mandlové lupínky jako ježčí bodliny, položíme ji na plech potřený přeškvařeným máslem a pečeme.
7
Pečeme 40 – 45 minut v troubě předehřáté na 180°C. Špejlí zjistíme, zda je vánočka propečená. Hotovou znovu potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme vanilkovým cukrem. Krájíme po vychladnutí
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Staročeská svíčková bez masa

Staročeská svíčková bez masa

Staročeská krupicová hlavička

Staročeská krupicová hlavička

Houbová staročeská pečínka s bramborem

Houbová staročeská pečínka s bramborem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Prosinec Pečení Vánoce Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Mandlové lupínky Máslo Mléko Polohrubá mouka Sůl Sultánky Vanilkový cukr Vejce Vlašské ořechy Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Meruňkové řezy s kokosovou peřinou

Meruňkové řezy s kokosovou peřinou

Šumajstr

Šumajstr

Bramborové šišky s mákem a švestkovou omáčkou

Bramborové šišky s mákem a švestkovou…

Gratinovaný lilek a cuketa

Gratinovaný lilek a cuketa

Těstoviny s kozím sýrem

Těstoviny s kozím sýrem

Americký hamburger z vyzrálého hovězího

Americký hamburger z vyzrálého…

Kokosová žmolenka (drobenka)

Kokosová žmolenka (drobenka)

Francouzský křehký jablečný koláč

Francouzský křehký jablečný koláč

Jemné palačinky z acidofilního mléka

Jemné palačinky z acidofilního mléka

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

20
Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Cukeťáčky s uzeným masem…
20
French toast
French toast
17
Carpaccio z okurek
Carpaccio z okurek
17
Litý perník s jablky
Litý perník s jablky
16
Drožďová zavářka
Drožďová zavářka

Zajímavé články

Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
AHA.cz Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy 5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Princ Andrew po kritice kvůli Epsteinovi: Vzdal se titulu i poct!

Princ Andrew po kritice kvůli Epsteinovi: Vzdal se titulu i poct!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

VIDEO: Legendární „Žvejka“ a dalších 8 nezapomenutelných reklam Jaromíra Jágra

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

  • Recepty.cz
  • Staročeská vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact