• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Napište svůj komentář k receptu

Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry

autor: TuckovaAnna
0.0
moje hodnoceni
2.9
hodnotilo: 27
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

5 porce
    • 1
      ks vepřová plec
    • 2
      ks cibule
    • 2
      ks mrkev
    • 1
      ks celer kořen
    • 5
      ks nové koření
    • 1
      hrst pepř mletý
    • 1
      hrst sůl
    • 2
      ks bobkový list
    • 1
      kostka masox
    • 2
      lžíce polohrubá mouka
    • 200
      g smetana ke šlehání
    • 1
      ks citron
    • 1
      lžíce cukr

Postup přípravy receptu

1
Oloupat cibuli, mrkev, kořen celeru (množství je cca stejné tj. podle velikosti cca stejně mrkve, cibule a kořenu celeru) poté vše nastrouhat na hrubé straně struhadla

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Svíčkovou rozdělíme na polovinu, opláchneme a silně osolíme a opepříme ze všech stran (to je věc chuti, nicméně by měl být téměř celý povrch masa cca pokryt solí a pepřem) - tedy několik větších špetek soli a pepře.
3
Do hrnce ve kterém se bude vařit nejprve nalijeme trochu oleje - (jen co se pokryje dno) Poté vložit nastrouhanou zeleninu a za stálehé míchání orestovat téměř do červena, přičemž již po chvíli restování přidáme 2bobkové listy a 5ks nového koření .

RADA: Svíčková, návod jak jí zvládnout hned na poprvé!

4
K orestované zelenině přidáme již nachystanou svíčkovou, zeleninu rozprostřeme okolo za stálého míchání orestujeme maso tak, aby se řádně zatáhlo, tj cca do bíla
5
Jakmile se maso zatáhne, přidáme kostku masoxu a teplou vodu, tak aby bylo maso komplet potopené, poté přivedeme k varu, pak stáhneme plamen na minimum, čistě aby udržoval var, takto vaříme cca 1-2 hodiny, jednoduše dokud není maso na píchnutí vidličkou měkoučké, nezapomenout sem tam otočit a podlévat - ideálně teplou vodou, aby se var nepřerušil, minimálně první hodinu podlévat tak, aby bylo maso potopeno, poté už není třeba tolik .. to ovlivní výslednou sílu a množství omáčky (na konci vaření (posl 30min) obvykle z omáčky vykukuje cca 1 cm masa)

RADA: Podívejte se, jak na pravé kuře na paprice!

6
Do hrníčku si nalijeme smetanu na šlehání (kelímek 200g 33%) a přidáme 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky - promícháme/prokvedláme
7
Dovařené maso vyndáme mimo hrnec a omáčku přecedíme do jiného hrnce, přičemž zeleninu z cedníku promačkáme do omáčky, (namočíme cedník do omáčky, zvedneme a promačkáme zeleninu, tento proces opakujeme dokud v cedníku nezbudou jen bobkové listy, nové koření a cca 2 lžíce větších částí zeleniny kterou už do omáčky dávat nechceme)
8
Z uvařeného masa je nyní možné odstranit blánu/tlusté, poté ho nakrájíme na silnější plátky. Původní hrnec umyjeme a maso vložíme do něj.
9
Do omáčky nyní přidáme, vmícháme smetanu (obsah hrníčku), přidáme 1 vrchovatou lžíci cukru, vymačkáme půl citronu. Chvilku povaříme, případně dochucujeme, víc cukru/citronu dle chuti. Omáčka postupně sama zhoustne, nicméně pokud by byla příliš hustá dá se přidat voda (hrníčkem kde asi bude trochu zbylé smetany), nebo mouka pro zahuštění, ale obvykle je to cca ok - opravdu ještě zhoustne.
10
K masu přecedíme omáčku (v cedníku zbydou žmolky atp, tyto již nepromačkáváme) Chvilku povaříme a je hotovo.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Falešná svíčková omáčka

Falešná svíčková omáčka

Svíčková Stroganoff

Svíčková Stroganoff

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Svíčková na smetaně s karlovarským…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pecina.ondrej | 21. 7. 2020 15:28

    Masoxem vzdy zacina super recept ;)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Svíčková
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Celer Cibule Citron Cukr Masox Mrkev Nové koření Pepř mletý Polohrubá mouka Smetana ke šlehání Sůl Vepřová plec

Pravé kuře na paprice

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Švestkový koláč

Švestkový koláč

Smažená hlíva

Smažená hlíva

Bramboráky sváteční

Bramboráky sváteční

Šlehačkový koláč s jablky

Šlehačkový koláč s jablky

Závitky s cibulovou náplní

Závitky s cibulovou náplní

Nektarinkový koláč

Nektarinkový koláč

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Segedín s knedlíkem po našem

Segedín s knedlíkem po našem

Pečený bůček

Pečený bůček

Doporučujeme

40 minut
Plněné batáty

Plněné batáty

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Pravé kuře na paprice

Poslední sledované recepty

215
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
52
Rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha
Rybí polévka podle…
23
Červená řepa s medem podle J. Krausové
Červená řepa s medem…
22
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
19
Hovězí námořnické maso
Hovězí námořnické maso

Zajímavé články

Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
AHA.cz Polívka po mozkové příhodě: Hrozí trvalé následky?

Polívka po mozkové příhodě: Hrozí trvalé následky?

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Blesk pro ženy Podzimní barvy podle Ani Geislerové: Proč v jejím podání nejsou nuda?

Podzimní barvy podle Ani Geislerové: Proč v jejím podání nejsou nuda?

Ženy.cz Ústní wellness rozzáří váš úsměv. Navíc podpoří zdraví celého těla i duševní pohodu

Ústní wellness rozzáří váš úsměv. Navíc podpoří zdraví celého těla i duševní pohodu

Blesk.cz Miroslav Etzler: Já a peníze? Zaplatil bych si plastiku obličeje!

Miroslav Etzler: Já a peníze? Zaplatil bych si plastiku obličeje!

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Kartářka o novém týdnu: Šokující zpráva a nemilé překvapení! Komu se nebude dařit?

Kartářka o novém týdnu: Šokující zpráva a nemilé překvapení! Komu se nebude dařit?

Další doporučené recepty:

Staročeská krupicová hlavička
Staročeská krupicová hlavička
Staročeská nádivka
Staročeská nádivka
Staročeská svíčková bez masa
Staročeská svíčková bez masa
Staročeské hnětýnky
Staročeské hnětýnky
Staročeské kostky
Staročeské kostky
Staročeské zelí s kroupami a uzeným
Staročeské zelí s kroupami a uzeným
  • Recepty.cz
  • Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact