• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Napište svůj komentář k receptu

Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry

autor: TuckovaAnna
0.0
moje hodnoceni
2.9
hodnotilo: 27
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

5 porce
    • 1
      ks vepřová plec
    • 2
      ks cibule
    • 2
      ks mrkev
    • 1
      ks celer kořen
    • 5
      ks nové koření
    • 1
      hrst pepř mletý
    • 1
      hrst sůl
    • 2
      ks bobkový list
    • 1
      kostka masox
    • 2
      lžíce polohrubá mouka
    • 200
      g smetana ke šlehání
    • 1
      ks citron
    • 1
      lžíce cukr

Postup přípravy receptu

1
Oloupat cibuli, mrkev, kořen celeru (množství je cca stejné tj. podle velikosti cca stejně mrkve, cibule a kořenu celeru) poté vše nastrouhat na hrubé straně struhadla

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Svíčkovou rozdělíme na polovinu, opláchneme a silně osolíme a opepříme ze všech stran (to je věc chuti, nicméně by měl být téměř celý povrch masa cca pokryt solí a pepřem) - tedy několik větších špetek soli a pepře.
3
Do hrnce ve kterém se bude vařit nejprve nalijeme trochu oleje - (jen co se pokryje dno) Poté vložit nastrouhanou zeleninu a za stálehé míchání orestovat téměř do červena, přičemž již po chvíli restování přidáme 2bobkové listy a 5ks nového koření .

RADA: Svíčková, návod jak jí zvládnout hned na poprvé!

4
K orestované zelenině přidáme již nachystanou svíčkovou, zeleninu rozprostřeme okolo za stálého míchání orestujeme maso tak, aby se řádně zatáhlo, tj cca do bíla
5
Jakmile se maso zatáhne, přidáme kostku masoxu a teplou vodu, tak aby bylo maso komplet potopené, poté přivedeme k varu, pak stáhneme plamen na minimum, čistě aby udržoval var, takto vaříme cca 1-2 hodiny, jednoduše dokud není maso na píchnutí vidličkou měkoučké, nezapomenout sem tam otočit a podlévat - ideálně teplou vodou, aby se var nepřerušil, minimálně první hodinu podlévat tak, aby bylo maso potopeno, poté už není třeba tolik .. to ovlivní výslednou sílu a množství omáčky (na konci vaření (posl 30min) obvykle z omáčky vykukuje cca 1 cm masa)

RADA: Podívejte se, jak na pravé kuře na paprice!

6
Do hrníčku si nalijeme smetanu na šlehání (kelímek 200g 33%) a přidáme 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky - promícháme/prokvedláme
7
Dovařené maso vyndáme mimo hrnec a omáčku přecedíme do jiného hrnce, přičemž zeleninu z cedníku promačkáme do omáčky, (namočíme cedník do omáčky, zvedneme a promačkáme zeleninu, tento proces opakujeme dokud v cedníku nezbudou jen bobkové listy, nové koření a cca 2 lžíce větších částí zeleniny kterou už do omáčky dávat nechceme)
8
Z uvařeného masa je nyní možné odstranit blánu/tlusté, poté ho nakrájíme na silnější plátky. Původní hrnec umyjeme a maso vložíme do něj.
9
Do omáčky nyní přidáme, vmícháme smetanu (obsah hrníčku), přidáme 1 vrchovatou lžíci cukru, vymačkáme půl citronu. Chvilku povaříme, případně dochucujeme, víc cukru/citronu dle chuti. Omáčka postupně sama zhoustne, nicméně pokud by byla příliš hustá dá se přidat voda (hrníčkem kde asi bude trochu zbylé smetany), nebo mouka pro zahuštění, ale obvykle je to cca ok - opravdu ještě zhoustne.
10
K masu přecedíme omáčku (v cedníku zbydou žmolky atp, tyto již nepromačkáváme) Chvilku povaříme a je hotovo.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Falešná svíčková omáčka

Falešná svíčková omáčka

Svíčková Stroganoff

Svíčková Stroganoff

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Svíčková na smetaně s karlovarským…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pecina.ondrej | 21. 7. 2020 15:28

    Masoxem vzdy zacina super recept ;)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Svíčková
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Celer Cibule Citron Cukr Masox Mrkev Nové koření Pepř mletý Polohrubá mouka Smetana ke šlehání Sůl Vepřová plec

Pravé kuře na paprice

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nanukové řezy

Nanukové řezy

Párky na černém pivu

Párky na černém pivu

Plněný cop

Plněný cop

Nebeská Máňa

Nebeská Máňa

Buchta celulitida

Buchta celulitida

Adžika rýže - zeleninové rizoto

Adžika rýže - zeleninové rizoto

Džem z rakytníku

Džem z rakytníku

Asijské smažené kuličky (šišky)

Asijské smažené kuličky (šišky)

Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)

Listové šátečky se zelím (zelnou…

Doporučujeme

50 minut
Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a kuřetem

Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a…

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Pravé kuře na paprice

Poslední sledované recepty

91
Kynutý knedlík z mikrovlnky
Kynutý knedlík z…
49
Troubový segedinský guláš
Troubový segedinský guláš
34
Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka
33
Salámová česnečka se zeleninou
Salámová česnečka se…
32
Arašídovo-banánové chia
Arašídovo-banánové chia

Zajímavé články

Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na cereálie a koláče, máme 5 lepších tipů!
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na…
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
AHA.cz Statečný návrat Něrgešové: Co se dělo v zákulisí Showtimu?

Statečný návrat Něrgešové: Co se dělo v zákulisí Showtimu?

Mimibazar Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

Ženy.cz Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Blesk.cz Prima po ZOO zařízla i Kamarády: Další herci přišli o práci!

Prima po ZOO zařízla i Kamarády: Další herci přišli o práci!

SportRevue.cz FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Divoké kočky z ringů a klecí. Podívejte se na 22 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Další doporučené recepty:

Staročeská krupicová hlavička
Staročeská krupicová hlavička
Staročeská nádivka
Staročeská nádivka
Staročeská svíčková bez masa
Staročeská svíčková bez masa
Staročeské hnětýnky
Staročeské hnětýnky
Staročeské kostky
Staročeské kostky
Staročeské zelí s kroupami a uzeným
Staročeské zelí s kroupami a uzeným
  • Recepty.cz
  • Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact