• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Napište svůj komentář k receptu

Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry

autor: TuckovaAnna
0.0
moje hodnoceni
2.9
hodnotilo: 27
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

5 porce
    • 1
      ks vepřová plec
    • 2
      ks cibule
    • 2
      ks mrkev
    • 1
      ks celer kořen
    • 5
      ks nové koření
    • 1
      hrst pepř mletý
    • 1
      hrst sůl
    • 2
      ks bobkový list
    • 1
      kostka masox
    • 2
      lžíce polohrubá mouka
    • 200
      g smetana ke šlehání
    • 1
      ks citron
    • 1
      lžíce cukr

Postup přípravy receptu

1
Oloupat cibuli, mrkev, kořen celeru (množství je cca stejné tj. podle velikosti cca stejně mrkve, cibule a kořenu celeru) poté vše nastrouhat na hrubé straně struhadla

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Svíčkovou rozdělíme na polovinu, opláchneme a silně osolíme a opepříme ze všech stran (to je věc chuti, nicméně by měl být téměř celý povrch masa cca pokryt solí a pepřem) - tedy několik větších špetek soli a pepře.
3
Do hrnce ve kterém se bude vařit nejprve nalijeme trochu oleje - (jen co se pokryje dno) Poté vložit nastrouhanou zeleninu a za stálehé míchání orestovat téměř do červena, přičemž již po chvíli restování přidáme 2bobkové listy a 5ks nového koření .

RADA: Svíčková, návod jak jí zvládnout hned na poprvé!

4
K orestované zelenině přidáme již nachystanou svíčkovou, zeleninu rozprostřeme okolo za stálého míchání orestujeme maso tak, aby se řádně zatáhlo, tj cca do bíla
5
Jakmile se maso zatáhne, přidáme kostku masoxu a teplou vodu, tak aby bylo maso komplet potopené, poté přivedeme k varu, pak stáhneme plamen na minimum, čistě aby udržoval var, takto vaříme cca 1-2 hodiny, jednoduše dokud není maso na píchnutí vidličkou měkoučké, nezapomenout sem tam otočit a podlévat - ideálně teplou vodou, aby se var nepřerušil, minimálně první hodinu podlévat tak, aby bylo maso potopeno, poté už není třeba tolik .. to ovlivní výslednou sílu a množství omáčky (na konci vaření (posl 30min) obvykle z omáčky vykukuje cca 1 cm masa)

RADA: Podívejte se, jak na pravé kuře na paprice!

6
Do hrníčku si nalijeme smetanu na šlehání (kelímek 200g 33%) a přidáme 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky - promícháme/prokvedláme
7
Dovařené maso vyndáme mimo hrnec a omáčku přecedíme do jiného hrnce, přičemž zeleninu z cedníku promačkáme do omáčky, (namočíme cedník do omáčky, zvedneme a promačkáme zeleninu, tento proces opakujeme dokud v cedníku nezbudou jen bobkové listy, nové koření a cca 2 lžíce větších částí zeleniny kterou už do omáčky dávat nechceme)
8
Z uvařeného masa je nyní možné odstranit blánu/tlusté, poté ho nakrájíme na silnější plátky. Původní hrnec umyjeme a maso vložíme do něj.
9
Do omáčky nyní přidáme, vmícháme smetanu (obsah hrníčku), přidáme 1 vrchovatou lžíci cukru, vymačkáme půl citronu. Chvilku povaříme, případně dochucujeme, víc cukru/citronu dle chuti. Omáčka postupně sama zhoustne, nicméně pokud by byla příliš hustá dá se přidat voda (hrníčkem kde asi bude trochu zbylé smetany), nebo mouka pro zahuštění, ale obvykle je to cca ok - opravdu ještě zhoustne.
10
K masu přecedíme omáčku (v cedníku zbydou žmolky atp, tyto již nepromačkáváme) Chvilku povaříme a je hotovo.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Falešná svíčková omáčka

Falešná svíčková omáčka

Svíčková Stroganoff

Svíčková Stroganoff

Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem

Svíčková na smetaně s karlovarským…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pecina.ondrej | 21. 7. 2020 15:28

    Masoxem vzdy zacina super recept ;)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Svíčková
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Celer Cibule Citron Cukr Masox Mrkev Nové koření Pepř mletý Polohrubá mouka Smetana ke šlehání Sůl Vepřová plec

Pravé kuře na paprice

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sváteční řezy

Sváteční řezy

Papriková pomazánka II.

Papriková pomazánka II.

Pečený kapr

Pečený kapr

Lahodný salát s uzeným lososem

Lahodný salát s uzeným lososem

Jablíčka v županu II.

Jablíčka v županu II.

Mrkvová-pažitková pomazánka

Mrkvová-pažitková pomazánka

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů

„Šiml“: makovo-tvarohová náplň do…

Blesková omáčka (nejen) s kukuřicí - rychle a chutně

Blesková omáčka (nejen) s kukuřicí -…

Bazalková pasta / pesto

Bazalková pasta / pesto

Doporučujeme

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Pravé kuře na paprice

Poslední sledované recepty

385
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
113
Citronová bábovka s mákem
Citronová bábovka s mákem
77
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice…
60
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
Těstoviny se smetanovou…
37
Rybí koláčky na knedlíku
Rybí koláčky na knedlíku

Zajímavé články

7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže mohou způsobit ořechy i večeře na dovolené
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže…
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
AHA.cz Bagárová sklidila posměch! Zpěvačka pobavila starou fotkou

Bagárová sklidila posměch! Zpěvačka pobavila starou fotkou

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Carmen Mayerová vypadá v 81 letech fantasticky! Co se naučit z jejího stylu?

Carmen Mayerová vypadá v 81 letech fantasticky! Co se naučit z jejího stylu?

Ženy.cz Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Blesk.cz Seriálová hvězda Veronika Gajerová (62): Soud kvůli insolvenci!

Seriálová hvězda Veronika Gajerová (62): Soud kvůli insolvenci!

SportRevue.cz FOTO: Nazí cyklisté v ulicích. Naked Bike Ride frčí už v 80 městech světa

FOTO: Nazí cyklisté v ulicích. Naked Bike Ride frčí už v 80 městech světa

Maminka.cz Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Blesk Horoskopy Denní horoskop na čtvrtek 11. 9. 2025: Koho čeká neobvyklé setkání a komu se otevřou nové možnosti?

Denní horoskop na čtvrtek 11. 9. 2025: Koho čeká neobvyklé setkání a komu se otevřou nové možnosti?

Další doporučené recepty:

Staročeská krupicová hlavička
Staročeská krupicová hlavička
Staročeská nádivka
Staročeská nádivka
Staročeská svíčková bez masa
Staročeská svíčková bez masa
Staročeské hnětýnky
Staročeské hnětýnky
Staročeské kostky
Staročeské kostky
Staročeské zelí s kroupami a uzeným
Staročeské zelí s kroupami a uzeným
  • Recepty.cz
  • Staročeská svíčková od babičky, recept pro amatéry
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact