čokoláda na vaření
a plátek 100 % tuku (Iva, Omega)
hnědý rum
Postup přípravy receptu
1
Bílky vyšleháme s cukrem krupicí na sníh. Poté vmícháme vanilkový cukr s kokosem a moukou. Těsto nalijeme na plech s pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme a přes jemný cedníček posypeme těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů dorůžova, cca 10 minut.
2
Hned po vyndání opět jemně posypeme moučkovým cukrem a zarolujeme. Na délku zarolujeme celý korpus pokud chceme dělat roládu. Pokud chceme dělat zákusky (dortíčky), tak rolujeme z obou kratších stran proti sobě, kde se válečky střetnou uprostřed rolády. Jestliže chceme dělat řez, necháme plát vystydnout a nerolujeme.
3
Krém:
4
Mléko uvaříme s pudinkem, kávou, cukrem. Hustý pudink dáme do misky, zakryjeme mikrotenovým sáčkem, aby se nám neudělal škraloup. Necháme zcela vychladnout. Máslo vyšleháme v míse se lžící moučkového cukru do pěny a postupně zašleháváme pudink.
5
Roláda:
6
Zchladlou roládu rozbalíme, opatrně sundáme papír, těsto pokapeme rumem, potřeme krémem a opět pevně zarolujeme. Ve vodní lázni nebo mikrovlnce rozehřejeme čokoládu na vaření, po kouskách vmícháme tuk, který nám udělá tekutější polevu, která se nám bude dobře roztírat a celou roládu potřeme. V chladu necháme proležet alespoň přes noc.
7
Zákusky:
8
Obě rolády od sebe rozmotáme, sundáme opatrně papír a v polovině plátu korpus rozkrojíme. Oba díly pokapeme rumem, potřeme krémem, pevně zamotáme a dáme do chladna proležet a ztuhnout. Vzniknou nám tedy dvě malé roládky dlouhé 30 cm, které pak nakrájíme na cca 6 cm kousky, jejichž kraje namáčíme do připravené polevy. Necháme zatuhnout a proležet.
9
Řezy:
10
Korpus rozkrojíme na tři díly, pokapeme rumem, mezi sebou potíráme krémem a vrstvíme na sebe. Pak polijeme připravenou čokoládou.
11
Toto je recept z cukrárny, určený k výrobě štafetek. Upravený do domácí podoby a odzkoušený na více způsobů.
...těsto má být "placaté", protože je to těsto na roládu a u té korpus vysoký být nemá, hlavně se nesmí přepéct (přesušit) ...krém je klasický pudinkový a pokud vyšleháte změklé máslo s cukrem do máslového krému a pak postupně přidáváte hustý vychladlý pudink, neměl by nastat žádný problém (šlehat raději pomaleji než zprudka) ...krému se mi nezdá moc, také přijde na to, co děláte, jestli roládu, řez... a cukr si můžete libovolně redukovat dle vlastní chuti ;-)
Lenka
|15. 3. 2014 18:38
Nepovedl se mi, krém se srazil a těsto je nějaké moc placaté, roztrhlo se mi a myslím, že té náplně je v tom receptu strašně moc, asi polovina krému mi zbyla a taky myslím, že je v tom zbytečně moc cukru - v těstě i v náplni.
Jaroslava Bližíková
|1. 3. 2014 14:17
Zbožňujeme štafetky a tenhle už skoro retro recept se mi moc líbí, protože není ořechový, ale je s kokosem. Určitě je zkusím.