Na sádle nebo oleji si osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přidáme mleté maso, které osolíme, opepříme a dále smažíme do zezlátnutí. Během smažení maso vařečkou rozebereme na kousíčky. Přidáme jemně nasekaný česnek, protlak, mletou papriku a na kostičky nebo nudličky pokrájenou kapii a vše necháme ještě krátce osmažit, rozvonět.
K masu přisypeme rýži (zhruba jeden hrnek), mražený hrášek a vše zalijeme vývarem (cca 600 ml). Promícháme, osolíme, opepříme a pod poklicí dusíme na mírném plameni za občasného promíchání do změknutí rýže. Ke konci dušení případně podlijeme vývarem, do požadované hustoty. Rizoto by mělo mít krémovější konzistenci, nemělo by se sypat. Je-li třeba, dosolíme a opepříme.