Na jehly nebo špejle s ostrým hrotem napichujeme střídavě jak masovou, tak i přílohovou součást špízu, kterou ještě mezi sebou prokládáme plátkem papriky a cibule.
Pokrájenou kukuřici na cca 1,5 - 2 cm silná kolečka, obalíme plátkem slaniny. Stejně tak si připravíme i kuličky z ochuceného mletého masa (nepřidáváme vejce ani strouhanku, jen sůl a koření či bylinky dle chuti), které též obalíme slaninou. A tak si připravíme i menší očištěné brambory a kostky masa, které okořeníme a dáme do kabátku ze slaniny.
3
Špízy můžeme zapékat v zakrytém pekáčku v předehřáté troubě a po 30-35-ti minutách dopéct do barvy po odkrytí. Grilovat v uzavíratelném (záklopném) grilu nebo na grilu otevřeném, kdy špízy zabalíme do alobalu.
4
Podáváme se zeleninovým salátem nebo různými dipy a omáčkami dle chuti.