Vepřové nebo kuřecí maso nakrájíme na kostky o hraně asi 2 cm. Cibuli nakrájíme na podobně velké kusy. Oloupaný točený salám nakrájíme asi na 1 cm silné plátky, které obalíme slaninou. Na předem připravené špejle, nebo jehly napichujeme střídavě maso, cibuli a točený salám obalený plátkem slaniny. Takto připravené špízy dáme na pekáček zalijeme olejem a opepříme a osolíme. Dáme uležet do ledničky na několik hodin. Špízy v průběhu marinování otáčíme. V misce si zatím připravíme žlutou omáčku. Smícháme bílé víno, sójovou omáčku, worchestrovou omáčku, hořčici, utřený česnek, bylinky, případně pepř a sůl. (Pokud nám zbude nějaká slanina, nebo točený salám a cibule, tak ji nakrájíme na drobounké kostičky a přidáme do omáčky.) Marinované špízy nejdříve prudce osmahneme a podlijeme žlutou omáčkou. Špízy lehounce podusíme a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Dle potřeby podléváme vodou, nebo vývarem. Zapékáme asi 10 - 15 minut, aby maso bylo měkké. Hotové špízy vyjmeme a do pekáčku přidáme na nudličky krájenou papriku a podusíme asi 2 minutky. Špízy vložíme opět do pekáčku prohřát. Podáváme z vařeným bramborem, hranolky, těstovinami nebo rýží.