Na rozpáleném oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a přidáme nerozmražený špenátový protlak. Průběžně špenát mícháme a jakmile povolí, zahustíme ho 1 vejcem a osolíme podle chuti. Přidáme rozmačkané stroužky česneku, zamícháme, hrnec odstavíme a necháme špenát vychladnout.
2
Listové těsto rozdělíme na 2 části (pro 2 šišky štrůdlu). Těsto rozválíme jako na štrůdl (cca 35x35 cm). Na plochu cca 30x30 cm nasypeme 3 lžíce strouhanky. Na strouhanku přidáme 1/2 zcela vychladlého špenátu. Na špenát rozložíme kolečka ze 4-5 krabích tyčinek (cca 1 cm široká). Těsto srolujeme do šišky a pečlivě spojíme kraje, aby náplň při pečení nevytekla. Připravené 2 šišky položíme na pekáč a potřeme rozkvedlaným vejcem.
3
Pečeme při 180 °C cca 25-30 minut, dozlatova. Krájíme mírně vychladlé.
4
Špenátový štrůdl je chutný i studený. Místo štrůdlových šišek lze připravit 12 ks špenátových pirožků.
Recept je dobrý. Jen více než teplý mi chutná jako studený, ale to je individuální :)
Jana Vondráčková
|21. 5. 2005 14:25
Je to vynikající. A já jsem to použila také jako přílohu ke Staročeské vepřové kýtě /recept také na těchto stránkách/. Dle mého manžela už ke kýtě nechce jinou přílohu.