g
anglická slanina
nebo Váhalova, případně šunka, cca
1
ks
cibule
olej
sůl
pepř mletý
muškátový květ
3
stroužek
česnek
2 -
smetana ke šlehání
dle potřeby
Postup přípravy receptu
1
Množství kuskusu v poměru k hotové špenátové směsi záleží čistě na každém individuálně. Někdo má rád kuskus sušší, jiný zase krémovější, takže se při míchání budeme řídit vlastní chutí.
2
Kuskus si připravíme dle návodu na obalu, tak jak jsme zvyklí. Já používám na namáčení většinou vroucí vývar, ale nutné to není a postačí i voda.
3
Na trošce oleje si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. K té pak přidáme osmažit i drobně pokrájenou slaninu či šunku. Přisypeme očištěný čerstvý nebo mražený listový špenát, který dochutíme nasekaným česnekem, solí, pepřem a muškátovým květem dle chuti. Přidáme pár lžiček smetany a dusíme doměkka. Pokud zmrazený špenát obsahuje hodně vody, je lepší ho nechat vařit bez pokličky, aby se vypařila přebytečná tekutina.
4
Hotový kuskus pak smícháme se špenátovou směsí a můžeme podávat. Před podáváním můžeme posypat sýrem (Niva,Pecorino...) nebo sýr rovnou do špenátového kuskusu vmíchat. To záleží opět na chuti každého.
5
Pokud chceme mít špenátový kuskus bezmasý, můžeme místo slaniny či šunky použít například uzené tofu, šmakouna...