Jarní slaný koláč s natvrdo uvařenými vajíčky a náplní ze špenátu, hrášku a ricotty, si můžete vychutnat mírně zchladlý nebo studený s čerstvým salátem.
Máslo nakrájejte na kostky a s moukou a 1 lžičkou soli zpracujte na sypkou drobenku. Přidejte vidličkou rozšlehaná vejce, olej a 1 lžíci studené vody, pak vypracujte tuhé těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte hodinu odpočinout v lednici.
2
Ve velkém kastrolu zahřívejte vodu, až začne vřít, vložte do ní vejce a 6 minut je vařte. Poté vodu ihned slijte, vejce ochlaďte a opatrně je oloupejte – dejte pozor, ať neprasknou a nevyteče žloutek. Na rozehřátém oleji orestujte najemno nakrájenou cibuli, asi 5 minut, přidejte na plátky nakrájený česnek a po 1 minutě špenát, přiveďte k bodu varu, přisypte hrášek a odstavte. Náplň osolte a opepřete a vmíchejte do ní ricottu.
Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C, formu vytřete máslem. Těsto rozdělte na dvě části – spodní by měla být větší (musí krýt stěny formy). Větší kus vyválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na plát silný asi 0,5 cm. Těstem vyložte formu, přitiskněte do hran a seřízněte okraje. Dno propíchejte vidličkou a zatižte pečicím papírem s fazolemi nebo hrachem a 10 minut předpékejte. Poté zátěž sundejte a korpus ještě 5 minut dopečte.
Vyválejte druhý kus těsta. Na korpus rozetřete špenátovou náplň, do ní dokolečka vtiskněte uvařená vejce a překryjte vyváleným plátem jako pokličkou. Odřízněte přečnívající okraje, uprostřed koláče prořízněte otvor a pokličku ozdobte velikonočními symboly vytvořenými ze zbytků těsta. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte 20 minut dozlatova. Koláč podávejte mírně zchladlý nebo studený s čerstvým salátem.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (duben/2020)