Špenát necháme na cedníku rozmrazit a okapat. Ze 450 gramů ho zbude cca 250, který dáme do mísy, přidáme vejce, pepř, muškátový květ, česnek, nastrouhanou Nivu a pokud více solíme, tak i trošku soli. Vše promícháme a dle potřeby přidáme hladkou mouku, kterou dobře do špenátové směsi zamícháme. Mělo by nám vzniknout středně husté těsto, které budeme nabírat lžící, hromádky rozprostřeme do rozpálené nepřilnavé pánve s trochou oleje a smažíme dozlatova z obou stran. Placičky drží krásně tvar a netrhají se, ale nesmíme je otáčet příliš brzy. Po osmažení odkládáme na ubrousek, odsát přebytečný tuk a podáváme.
2
Podáváme s bramborem a dipy, bramborovou kaší nebo jako chuťovku či část přílohy. Dají se jíst i vychladlé.
3
Pokud chceme, můžeme přidat do směsi i jemně pokrájenou uzeninu.