V mléce rozmícháme vejce a mouku, osolíme a můžeme například dochutit i pepřem, česnekem nebo muškátovým květem či oříškem. Přidáme pokrájený špenát a směs necháme cca půl hodiny odstát. Pak na rozpálené pánvi s troškou oleje osmažíme cca 8 palačinek (dle velikosti pánve a síly palačinek).
Během odležení palačinkového těsta si připravíme špenátovou směs:na oleji osmažíme cibuli, ke které pak přidáme pokrájený čistý špenát, který za občasného míchání necháme povadnout, pak přidáme nasekaný nebo nastrouhaný česnek, který necháme ve špenátu rozvonět, přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme i muškátový květ. Vše krátce podusíme doměkka a na závěr zahustíme nastrouhaným nebo rozdrobeným sýrem, který necháme ve špenátu rozpustit. Místo Nivy můžeme použít Čedar, Parmezán nebo Ementál a kdo nemá rád výrazné chutě sýrů, může špenát zahustit jen troškou máslové jíšky.
Osmažené palačinky plníme špenátovou směsí, zavineme nebo přehněme na čtvrtinky a podáváme. Na talíři můžeme dozdobit troškou sýru nebo osmaženou pokrájenou slaninou, pokud se neobejdeme bez masa či uzeniny. Výborná varianta je i s ta, kdy do hotové špenátové směsi vmícháme osmažené, kořeněné, na drobnější kousky pokrájené kuřecí prso.