Už jste zkusili lívance na slano? Skvělé jsou například s vypečenou slaninou, oblíbeným sýrem nebo třeba s řepným hummusem, pečenými batáty a volským okem. Aby byl talíř ještě barevnější, můžete do těsta přidat čerstvý špenát.
Nejprve připravte hummus. V hmoždíři nadrťte římský kmín se špetkou soli, ořechy nasucho opražte asi 3 minuty, jen aby se rozvoněly. Pokud nemáte suchý chléb, krátce ho opečte v troubě. Do výkonného mixéru dejte řepu, ořechy, nalámaný chléb, česnek, citronovou šťávu, koření a vše dobře rozmixujte, konzistenci můžete upravit trochou vody. Hotový hummus uložte do ledničky.
Do mixéru dejte banány, mouku, prášek do pečiva, vejce, vlijte mléko, přidejte špenát a trochu soli. Vše dobře rozmixujte. Na lívanečníku nebo pánvi rozehřejte máslo či ghí a smažte lívance z obou stran.
Batáty oloupejte, nakrájejte na kostky velikosti sousta, zakápněte olejem a pečte v troubě asi 15 minut. Nakonec připravte volská oka. Na talíře nebo do misek rozdělte lívance, přidejte pečené batáty, hummus a vejce. Vše můžete zasypat černým sezamem a jemně nasekanými vlašskými ořechy.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)