Sytá polévka z čerstvého špenátu zahuštěná jáhlami, je nejen chutná, ale i zdravá. Malé žluté kuličky, které jsou vlastně vyloupaným prosem, totiž mají vysoký obsah bílkovin a vlákniny.Čerstvá řeřicha dodá pokrmu nejen výraznou kořenitou chuť a aroma, ale také nezbytné vitamíny a minerály.
Horkou vodou propláchnuté jáhly zalijeme 3 dcl vody a lehce osolíme. Přivedeme k varu, ztlumíme žár na polovinu a pozvolna vaříme 10 minut. Během vaření občas promícháme. Necháme pod pokličkou dojít a občas prohrábneme vidličkou, aby se neslepily.
2
Očištěné spodní části cibulí nakrájíme nahrubo a osmahneme na oleji do růžova. Ke konci přisypeme na plátky nakrájený česnek a opět krátce zasmahneme. Základ zalijeme 1 a 1 l vody, přidáme wurzl, muškát, kmín a osolíme. Přidáme také na kostky nakrájené brambory a vaříme, dokud nezměknou. Nakonec přidáme 2/3 opraného špenátu a provaříme asi 5 minut. Polévku rozmixujeme tyčovým mixerem. Zbytek listů špenátu (1/3) osmahneme zprudka na lžíci oleje na pánvi.
Do hotové polévky vložíme jáhly, osmahnutý špenát a vše necháme asi 10 minut odpočinout. Jáhly ještě mírně nabudou na objemu. Naservírujeme do misky a posypeme čerstvou řeřichou.
4
Recept pro vás připravil časopis Blesk - Vaše recepty (leden/2020)