Křupavá a zároveň vláčná je pizza, která zachutná nejen milovníkům kozího sýra. Základem je omáčka uvařená z voňavých sladkých rajčat, ochucená chilli, vinným octem a cukrem, ovoněná česnekem, bazalkou a oreganem, obložená spařeným čerstvým špenátem a plátky kozího sýra, servírovaná posypaná orestovanými piniovými semínky a dozdobená čerstvými lístky špenátu.
Na pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm velmi najemno nakrájenou cibuli. Po 3 minutách přidejte na tenké plátky nakrájený česnek a po další minutě zalijte rajčaty. Duste pod pokličkou na mírném plameni asi 20 minut a poté osolte, opepřete a dochuťte chilli, vinným octem a cukrem. Ještě pár minut nechte probublávat, aby se chutě spojily. Nakonec vmíchejte nasekanou bazalku, oregano a nechte zchladnout.
Troubu rozehřejte na nejvyšší teplotu i se silným plechem, velkou litinovou pánví nebo pizza kamenem uvnitř. Těsto rozdělte na 4 části. Na pomoučněné pracovní ploše vytvarujte z těsta rukama tenké placky s úzkým, maličko silnějším okrajem.
3
Ze špenátu odeberte pár lístků na ozdobu, zbytek dejte do cedníku, prolijte vroucí vodou, propláchněte studenou a tekutinu dobře vymačkejte. Na těsto rozetřete omáčku, rozložte spařený špenát a navrch ještě plátky kozího sýra. Vložte do trouby a pečte, asi 10 minut.
4
Mezitím nasucho na pánvi orestujte piniová semínka. Posypte jimi hotové pizzy, dozdobte čerstvými lístky špenátu a podávejte.