lžíce
máslo
nebo plná lžíce najemno pokrájeného špeku
1
ks
šalotka
nebo cibule
sůl
pepř mletý
120
ml
smetana ke šlehání
rozšlehané vejce
2
lžíce
zakysaná smetana
Postup přípravy receptu
1
Na másle nebo najemno pokrájeném špeku osmažíme lehce dozlatova nadrobno pokrájenou šalotku. Přisypeme na nudličky pokrájený medvědí česnek, osolíme, opepříme, promícháme a zvolna ho pod poklicí krátce podusíme. Podlévat není třeba, česnek pustí dostatek vlastní tekutiny, pokud jí je příliš, poklici sundáme a tekutinu necháme odpařit.
"Špenát" je již takto velmi dobrý, ale upravit si ho můžeme pro obměnu i jinak. Buď klasicky, kdy do něj přidáme vajíčko, které necháme za stálého míchání srazit. Nebo medvědí česnek hned od začátku podusíme se smetanou ke šlehání, kdy po chvilce poklici odklopíme a přebytečnou tekutinu necháme odpařit. Vynikající je i připravený podle prvního bodu, kdy ho odstavíme a vmícháme do něj zakysanou smetanu pokojové teploty.