ks
špekáček
s tenkou slupkou a vysokým obsahem masa
4
ks
paprika - bílá
1
ks
červená paprika
6
stroužek
česnek
3
ks
bobkový list
2
ks
cibule
větší
1
lžíce
uzená paprika - koření
1
lžička
sádlo
2
lžička
cukr
500
ml
rajčatová omáčka
passaty nebo omáčky z fritovaných rajčat
500
ml
pivo - černé
1
špetka
sůl
podle chuti
1
špetka
pepř mletý
podle chuti
1
špetka
chilli
nebo kayenský pepř podle chuti
Postup přípravy receptu
1
Špekáčky překrojte podélně na poloviny. Naskládejte je na pánev řeznou stranou dolů a začněte pomalu zahřívat. Papriky nakrájejte na kostičky a přihoďte je do pánve hned, jakmile se začnou špekáčky opékat. Po chvíli je obraťte a opečte i z druhé strany.
Obsah pánve odložte vedle a zatím na sádle zprudka osmažte cibuli. Přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte i česnek. Nakonec přidejte papriku, zalijte černým pivem a promíchejte. Nezapomeňte osolit a přihodit i bobkový list.
3
Přilijte passatu, zmírněte plamen, zamíchejte, ochutnejte, dopepřete a přidejte buřty s paprikou. Vše by mělo být ponořeno v omáčce. Přiklopte poklicí a šup s tím do trouby. Prvních 15 minut pečte na 180 °C přiklopené, pak odklopte a dopékejte dalších přibližně 20, maximálně 30 minut. Asi není potřeba zdůrazňovat, že chutě se lépe propojí, pokud připravujete tohle jídlo předem. A taky že servírujeme s měkkým čerstvým chlebem. Případně posypané trochou petrželky nebo jarní cibulky.