Dáme vařit vodu, do které jsme přidali sůl a pár lžic oleje, když se voda vaří, přidáme celé balení špeclí. Vaříme asi 20 minut.
2
Mezitím nachystáme omáčkku: do hlubšího hrnce dáme olej a kousek másla, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a dusíme, pak přidáme nakrájené žampiony a osolíme, opepříme a okmínujeme, dále dusíme, po chvíli přidáme mléko, v němž jsme rozkvedlali 2 lžíce mouky, zamícháme a podle hustoty můžeme přidat vývar z vařících se špeclí.
3
Pak přidáme tavený sýr a necháme jej řádně rozpustit. Špenát nakrájíme na proužky a přidáme 5 minut před koncem vaření do omáčky a nakonec přidáme lisovaný česnek. Podle chuti dosolíme. Uvařené špecle přendáme k omáčce a lehce promícháme.
4
Na talířích jednotlivé porce posypeme čerstvou sekanou petrželkou, nadrobno nakrájenou čerstvou červenou cibulí a nahrubo nastrouhanou čerstvou mrkví.