Z mouky, vajec, vody a soli vymícháme v misce hladké těsto. Z těsta zavařujeme přes síto na noky do mírně vroucí osolené vody špecle. Jakmile vyplavou na povrch, vyjmeme je a promastíme trochou oleje. Také můžeme zvolit variantu, že špecle odkrajujeme z mokrého prkénka nožem (na prkénko si dáváme těsto po menších dávkách) do mírně vroucí vody.
2
Šalotku nakrájíme najemno a na másle opečeme společně se čtvrtkami žampionů, poté zakápneme vínem a přidáme smetanu, krátce společně provaříme, na závěr ochutíme solí, pepřem a jemně sekanou petrželkou. Smícháme se špeclemi.
3
Do jednoporcových zapékacích misek nebo do jedné velké mísy (záleží, co máme k dispozici) vložíme směs, pokryjeme strouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.