**Špecle:** Vejce si rozšleháme se špetkou soli, přidáme vodu, přisypáváme mouku a mícháme. Mouky přidáme tolik, aby nám vzniklo těstíčko husté tak, že půjde dobře propasírovat přes cedník s většími otvory. Propasírujeme do vroucí osolené vody. Po vyplavání je hned cedníkem vyndáme.
2
Drobně pokrájenou cibuli se slaninou orestujeme na lžíci oleje. Pak přidáme žampiony pokrájené na plátky, osmahneme a s troškou vody necháme chvilku podusit, pak vmícháme smetanu, ochutíme solí, pepřem a nakonec vmícháme i špecle. Špecle můžeme podávat i odděleně.Lze i posypat sýrem.
3
* Špecle se dají koupit již hotové. Pokud vynecháme slaninu, máme vegetariánský pokrm.
Omylem jsme dali více slaniny (výborné) a úmyslně jsem si to posypal Gorgonzolou a bylo to skvělé...
Dana Protivová
|22. 9. 2015 12:22
Myslela jsem si, že to bude těžké, ale dalo se to zvládnout. Mouky jsem dala něco kolem půl kila a použila cedník s ušima co se dá posadit na velký hrnec a nemusí se při pasírování držet. To si myslím že je to nejtěžší z celého receptu. Omáčku znám a dělám jí hodně podobně a s vlastníma špeclema to byl dokonalý oběd na který jsem i docela hrdá :-)
Ivana
|17. 4. 2012 19:47
Zakysanou smetanu se nebojte dát celou, já jsem s ní nešetřila a omáčka byla výborná.
Mirka
|18. 12. 2011 18:52
Keď mi zostanu špecle ,po slovensky ich voláme noky, deťom chutnali s vajíčkom a uhorkovým salátom. Podávam ich s kuracím mäsom na smotane.
Pajina
|29. 6. 2011 21:16
Na specle jsem si netroufla a koupila je. Omacka byla vyborna a jednoducha!